WikiLeaks’in kurucularından Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı (DoJ) ile yaptığı anlaşmanın ardından nihayet özgürlüğüne kavuştu. Uzun yıllar çeşitli şekillerde gözaltında tutulan Assange, ABD’li yetkililerle uzun süren bir dizi müzakerenin ardından Birleşik Krallık’tan ayrılmayı başardı. Assange’ın serbest kalışı, WikiLeaks tarafından sosyal medya platformu X üzerinden duyuruldu ve Stansted Havaalanında özel bir jete bindiği belirtildi.
Julian Assange Ekvador Büyükelçiliği’nde Yedi Yıl Geçirdi
Assange’ın yasal sorunları, Birleşik Krallık’taki kefalet koşullarını ihlal etmesi ve iade edilmemek için Ekvador’un Londra büyükelçiliğine sığınmasıyla başladı. Sığınma süreci yaklaşık yedi yıl sürdü. Bu süre zarfında Assange, büyükelçilik binasında yaşamak zorunda kaldı.
Sonunda Birleşik Krallık yetkilileri tarafından tutuklanan Assange, ABD’de karşı karşıya olduğu suçlamalar nedeniyle büyük bir hukuki mücadele verdi. Suçlamalar, eski bir ABD Ordusu istihbarat analisti olan Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli belgeleri yayınlamadaki rolüyle bağlantılıydı. Manning’in cezası 2013 yılında Başkan Barack Obama tarafından hafifletilmişti.
Yapılan Anlaşma ve Hapis Cezası
Assange, savunma anlaşmasının bir parçası olarak hapis cezası karşılığında tek bir casusluk suçlamasını kabul etti. Beş yıl hapis cezasına çarptırılması beklenen Assange için, Birleşik Krallık’ta gözaltında geçirdiği beş yıl için süre tutumu yapılacak. Serbest bırakıldıktan sonraki ilk varış noktası, bir ABD himayesi olan Kuzey Mariana Adaları’nın başkenti Saipan olacak. Burada cezasının infazı ile ilgili formaliteler yerine getirilecek.
WikiLeaks’in kripto paralarla, özellikle de Bitcoin ile derin ve iç içe geçmiş bir geçmişi var. Assange, 2014 yılında verdiği bir röportajda Bitcoin ve WikiLeaks arasındaki karşılıklı desteğin altını çizmişti. Başlangıçta WikiLeaks, hükümetin istenmeyen dikkatini çekme endişesi nedeniyle Bitcoin kabul etmekten kaçındı. Ancak WikiLeaks’e yönelik mali ablukalar yoğunlaştıkça Bitcoin, gerekli finansmanı sağladı. Ayrıca kripto paraların bu noktada devreye girmesi Bitcoin’in meşruiyetini ve faydasını artırdı. BTC çok önemli bir can simidi haline geldi.
Kripto Paralar Kullanılınca Finansal Olarak Ayakta Kalındı
WikiLeaks‘in Bitcoin kullanımı büyük ilgi gördü. Buna göre böyle bir hamlenin oluşu kuruluşun yoğun inceleme ve geleneksel finansal sistemlere kısıtlı erişim dönemlerinde finansal olarak ayakta kalmasını sağladı.
Assange’ın ABD ve Birleşik Krallık hükümetleriyle uzun süren yasal mücadeleleri sırasında WikiLeaks destekçileri, Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon (DAO) da dahil olmak üzere yenilikçi bağış toplama yöntemlerine başvurdu. Bu DAO, yasal savunmasını desteklemek için mevcut piyasa fiyatlarıyla 55,2 milyon dolardan fazlasına eşdeğer olan 16.500’den fazla Ethereum’u başarıyla topladı.
Yeni Bir Dönem Başlayacak
Assange’ın serbest bırakılması ve yasal çilesinin sona ermesi, hükümet gizliliğine sürekli olarak meydan okuyan ve şeffaflığı savunan bir kuruluş olan WikiLeaks’in tarihinde kritik bir anı ifade edebilir.
WikiLeaks’in kripto para birimlerini kullanması, dijital finansın gelişen manzarasını ve bunun küresel siyasi ve hukuki arenalar üzerindeki etkisini göstermesi açısından ilgi çekici. Bu süreç, hem Assange hem de WikiLeaks için yeni bir başlangıcın habercisi olacak gibi duruyor.