Evet artık halving geldi çattı ve mevcut madenci gücüne göre yaklaşık 12 saat sonra blok ödül yarılanması gerçekleşecek. Bu halving diğerlerinden farklı olarak Bitcoin fiyatının ATH seviyesini aştığı bir dönem oldu. 11 Ocak tarihinde başlatılan spot Bitcoin ETF’lerin getirdiği hacim bu anormalliği tetikleyen en önemli olay oldu. Dünün kapanış verilerine göre ETF’ler yaklaşık 3 ayda 12,26 milyar dolarlık giriş çekti. Bu net giriş 2024 için birçok uzmanın tahmin ettiği 10 milyarlık net girişin çok üzerinde. Üstelik henüz daha ikinci çeyreğin başındayız ve yıl sonuna kadar bunun 35, 40 milyar doları zorlaması mümkün.
Kripto Para Düşüşü Bitti
2023 yılının Haziran ayından bu yana artık tünelin ucundaki ışık göründü deyip durduk. 2024 yılına dair iyimser kalmamızı sağlayan çok fazla önemli gelişme vardı. Geçen yıl haziran ayında Blackrock’ın kripto paralara girme niyeti bu iyimserliği temelini oluşturdu. Bu yıl için 3 büyük olay var.
Bunlardan ilki spot Bitcoin ETF onayıydı ve Bitcoin fiyatı ATH seviyesine ulaştı 12 milyar doların üzerinde net giriş gördük.
İkincisi Bitcoin halving ve buna da sadece 12 saat kaldı. Üçüncü büyük olaysa Fed’in artık Eylül ayında başlaması beklenen faiz indirimleri. Faiz indirimleri konusunda Ocak ayında biz aşırı köpükten ve bunun temizleneceğinden bahsediyorduk. Öyle de oldu sürpriz derecede kötü enflasyon ve yine sürpriz derecede iyi istihdam verilerinin ardından 75bp indirim ihtimali bile zayıfladı.
Bitcoin Halving ve Beklentiler
Bugünün ana gündem maddesi olan halvinge dönelim. Ağdaki coin ihracını her 210 bin blokta bir yüzde 50 azaltan bu mekanizma yaklaşık 4 yılda bir gerçekleşiyor. Bugün o sebepten tarihi bir gün. 28 Kasım 2012’de 25 Bitcoin’e inen ödüller 9 Temmuz 2016’da 12,5’e düştü. Son olarak 11 Mayıs 2020 tarihinde ödüller 6,25 BTC’ye indi ve 12 saat sonra 3,125 seviyesine düşecek.
2140 yılına kadar devam edecek bu süreçte Bitcoin’in dolaşım arzı 21 milyona ulaşacak. Ancak bu blok ödül yarılanmasından dolayı başlarda hızlı artan arzın artık %93,7’si dolaşıma girdi. Kabaca 19 milyon 686 binlik arz dolaşımda.
Peki bu olayın fiyata ne etkisi olacak? Şimdi 10 dakikada bir blok çıkarılır. Blok başına ödül 3,125 BTC olduğundan günde 144 blok çıkarıldığında 450 BTC’lik madenci ödülü oluşur. Buna işlem ücretlerinden gelen ekstra kazançlar vesaire dahil değil. 450 BTC düz hesap 30 milyon dolara denk geliyor. Madenciler bugün 60-70 milyon dolarlık satış yapabilecekleri ödüle sahipken artık satış yapabilecekleri ödül kazancı miktarları da yarıya indi.
Spot Bitcoin ETF kanalında biz günlük 300 milyon dolar net girişlere çoktan alışmıştık. Hatta bu düşüş döneminde 4 Nisan ve 5 Nisan günlerinde de 200 milyon dolar üzerinde giriş oldu. 12,26 milyar dolarlık ETF girişiyle madenci satış potansiyelinin yarı yarıya düşmesini sağlayan bu olayı birlikte okuduğunuzda içinde bulunduğumuz boğa döngüsünün neden diğerlerinden farklı görülmesi gerektiğini anlıyoruz.
Madenci arzının 20 kimi zaman 40 katı talep varken ve borsalardaki BTC miktarı 3 yılın dibine ulaşmışken iyimser olmamak için üçüncü dünya savaşını, internetin sonunu hatta yıllarca sürecek elektrik kesintilerini falan beklemek gerekiyor.
Tarihsel veriler Bitcoin fiyatının halving olayından 12 ila 18 ay sonra tüm zamanların rekoruna ulaştığını söylüyor. Altcoinler için de bu süreçte ATH’lar görülüyor. Döngülerdeki büyümenin yıldan yıla artan fiyatla birlikte küçüldüğünü düşünürsek Bitcoin fiyatının 2021 zirvenin %100-200 üzerinde döngü zirvesi tahmini abartı olmayabilir. Bu da 140-200 bin dolar bandına denk geliyor. Daha şimdiden 73.777 dolara ulaştığı gerçeğini göz önünde bulundurursak bu abartı olmayacaktır.
Eğer kıyamet kopmayacaksa, üçüncü dünya savaşı çıkmayacaksa, Bitcoin’in tarihsel döngüleri yerle bir olmayacaksa Fed’in faiz indireceği, ETF’lerin dünyaya yayıldığı milyarlarca dolar çekeceği bu döngüde Bitcoin fiyatı altı haneleri görmeli. Son olarak şunu söyleyebilirim, tünelden çıktık ve o kadar arkamızda bıraktık ki dönüp baktığımızda artık görünmüyor. Şimdiyse 2025 ortasına kadar ulaşmayı hedeflediğimiz durağa doğru yeşillikleri seyrede seyrede ilerleyeceğiz. Ara düşüşler olacak, iniş çıkışlar olacak yol boyunca hep güzel şeyler görmeyeceğiz ama artık tünelin karanlığı değil güneşin ışığı bizi kuşatıyor bu yüzden farkı iyi anlamamız gerekir.