2017 yılının Aralık ayında 20.000 dolara kadar çıkan Bitcoin (BTC), daha sonra değerinin 3.000 dolara kadar düştüğü bir 2018 yılı yaşadı ve aralarda görülen fiyat dalgalanmaları BTC’nin ne kadar volatil bir varlık olduğunu herkese kanıtladı.
Bitcoin’in bu volatilitesi büyük oranda piyasa manipülasyonundan ve sektörün oldukça yeni olmasından da kaynaklanıyor. Bu sebeple yıllardır Bitcoin ETF‘si konusunda herhangi bir olumlu gelişme görülmedi ve birçok geleneksel regülatör BTC’ye hala riskli bir varlık gözüyle bakıyor.
Bütün bu gelişmelerin ışığında BTC’nin özellikle küresel kriz veya belirsizlik anlarında yükselişe geçmesi, bunun dijital altın olabileceğine dair teorilerin artmasına neden oldu. Peki dijital altın olarak görülen BTC neden dünyanın son yıllarda gördüğü en büyük küresel kriz anında %50 değer kaybetti?
Bitcoin Sonunda Güvenli Varlık Statüsünü İspatlamaya Başladı Mı?
Uzmanlara göre bunun en büyük sebebi yaşanan panik satışları ve “siyah kuğu” etkisi. Siyah kuğu olayları etkisi temel olarak daha önce görülmeyen ve sonuçları tahmin edilemeyen bir olayın ortaya çıkması olarak tanımlanabilir. Coronavirüs salgınının bu kadar büyük boyutlara ulaşması küresel sistemi felç etti ve insanlar yarına dair büyük bir belirsizliğe düştü. Bu da kurumsal yatırımcıların birçoğunun altın da dahil ellerindeki her şeyi satmasına yol açtı.
Bitcoin ise daha öncesinde oldukça dalgalı bir varlık olarak görülürken, piyasanın kriz moduna geçmesinden sonra dünyanın en güvenilir endekslerinden birisine göre bile daha az dalgalı bir varlık olduğunu ispatladı. S&P 500′ün bu ay Bitcoin’den neredeyse iki kat daha fazla dalgalı olduğu ortaya çıktı.
Verilere bakıldığında S&P 500’ün 30 günlük volatilitesnini %200 seviyelerinde, Bitcoin’in ise sadece %138 seviyelerinde olduğu görülüyor.
Here’s one hell of a stat:
The S&P500 was officially MORE VOLATILE than #bitcoin this month.
According to Fed, S&P’s 30-day historic volatility was 200% (compared to average of 27%).
Bitcoin was at 138% (from an average of 65%) pic.twitter.com/eDwN328QYU
— Nathaniel Whittemore (@nlw) March 27, 2020
Bu durumda Bitcoin belki de bu panik geçince gerçek bir güvenli varlık olduğunu sonunda ispatlayabilir ve beklenen ana akım kabule ulaşabilir. Bitcoin’in başarılı olması, yaşanan bu krize bağlı bile olabilir.