Bitcoin ESG Forecast tarafından paylaşılan bir blog yazısı sektöre dair dikkat çeken verileri ortaya koydu. Buna göre sürdürülebilir enerji kullanan Bitcoin madencilik alanında faaliyetler tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %54,5’e yükseldi ve sürdürülebilir madencilik alanında 2023 takvim yılı boyunca toplamda %3,6 oranında artış görüldü.
Madencilik Alanında Sürdürülebilir Enerji
Blog sitesinde yer alan bir makaleye göre Bitcoin ESG Forecast, Bitcoin Enerji ve Emisyon Sürdürülebilirlik Takibi veya BEEST modelinden elde edilen verileri analiz etti ve kamuya açık verileri kullanarak son dört yılda Bitcoin’in sürdürülebilir enerji sürecinin diğer sektörlerle karşılaştırdı.
Verilere göre Bitcoin madenciliği %54,5’lik oran ile şu anda birden fazla alt sektörde en yüksek sürdürülebilir enerji kullanıcısı ve diğer küresel endüstrilerle karşılaştırıldığında 2023 takvim yılı için sürdürülebilir madencilikte %3,6’lık bir artış elde edildi.
Bitcoin ESG Forecast, metan emisyonu kullanan şebeke dışı Bitcoin madencilerine yönelik araştırmalarını da paylaştı. Araştırmaya göre Kanada ve ABD’de faaliyet gösteren küçük petrol üreticileri doğal gaz yakma izinleri için ödeme yapmakta ve bazı şirketler ise tespit edilmesi daha zor olan metanı doğrudan kullanıyor.
Madencilik Şirketlerinden Dikkat Çeken Adımlar
Bu gelişmelerle birlikte bazı madencilik şirketleri Bitcoin madenciliği için elektrik üretmek üzere havalandırılmış metan gazı kullanmaktan çekinmiyor ve bu durum havaya salınmasına kıyasla çevresel etkiyi azaltıyor. Bu, Bitcoin ağının tüm emisyonlarının %7,3’ünü ofsetsiz olarak azalttığı anlamına geliyor ki bu da tüm zamanların en yüksek seviyesi ve herhangi bir sektördeki en yüksek ofsetsiz emisyon azaltma seviyesine işaret ediyor.
Makaleye göre Tether’in Latin Amerika’da hidro madencilik alanına adım atması ve daha fazla şebeke dışı metan azaltıcı madenciliğin keşfedilmesi gibi şebeke dışı yenilenebilir madencilik faaliyetleri Bitcoin ağının her zamankinden daha fazla sürdürülebilir enerji kullandığı anlamına geliyor.
Çin’de kripto madenciliğin yasaklanması ve Kazakistan’da etkili bir şekilde kripto madencilik faaliyetlerinin kısıtlanmasının ardından madenciler ağırlıklı olarak Kuzey Amerika’daki daha yeşil şebekelere veya sürdürülebilir şebeke dışı alanlara taşındı. Yazıda küresel şebekelerin yılda %0,7 oranında daha çevreci hale geldiği ve bunun da 2021 yılına kıyasla şebeke içi Bitcoin madencilerinin emisyon yoğunluğunda %29’luk bir iyileşme sağladığı belirtiliyor.