Bitcoin için birçok şey söylendi , “Paranın Geleceği” , “Uyuşturucu Tacirinin Rüyası”,”dönüştürücü”, “parçalayıcı” vs. Anonim yapısının ötesinde Bitcoin, bankacılığı, yapılan işlemleri ve paraya bakışımızı değiştirecek potansiyele sahip. Şimdi Bitcoin’in potansiyelini ve karşısındaki zorlukları inceleyelim. Yazı dizisi şeklinde olacak bu incelemenin, bir sonraki konusu: Bitcoin’in Yaygınlaşmasının Geleceği.
Hızlı Bir Giriş
Herhangi biri, çalışarak, bir şeyler satarak ya da diğer para birimleriyle değişim yaparak para (dolar/euro/pound) kazanabilir. Benzer şekilde, Bitcoin madenciliği yaparak (sanal dünyada çalışma), bitcoin ödemesi ile ürün satarak, veya mevcut para birimleriyle (Dolar gibi) bitcoin satın alarak bitcoin kazanabilirsiniz. Kazanılan veya satın alınan bitcoinler, bitcoin servis sağlayıcıları tarafından sağlanan, çevrimiçi ve güvenli cüzdanlarda saklanır. Cüzdan sahipleri, karşı tarafın bitcoin kabul ettiği her işlem için bitcoinlerini kullanabilir. Yapılan tüm işlemler, işlemleri doğrulayan bitcoin ağına (blockchainler üzerinden) kaydedilir.
Spekülatif Yapı
Her para biriminin başlıca kullanım amacı, işlem-tabanlı alışveriş yani birşeyler alıp satmaktır. Bitcoin, alıcılar veya satıcılar tarafından henüz yaygın olarak kabul görmedi, ve değeri de spekülatif bir oyun haline geldi. Yasadışı alışverişler için (uyuşturucu ve kumar gibi) bitcoin kullanımı, alınan ürünlerin doğası gereği, müşteriye daha fazla ödetebilir. Ancak, bitcoin ile yasal ürün veya hizmet satın almak isteyenler, dolar eşdeğeri ile bir karşılaştırma yapacak ve daha ucuz olan seçeneği tercih edecektir. 2013’ün son çeyreğinde, bitcoin $1200 üzerinde işlem görmekteydi. O zamandan beri istikrarlı bir düşüş yaşıyor. Ocak 2014’te $800 civarından, Aralık 2014’te $330’a ve 2015 başında $170 ile daha düşük bir seviyeyi görerek, belirgin olarak zemin kaybı yaşadı.
“.com” balonu 2000’de patlamış olabilir, ancak genel internet kullanımı katlanarak arttı ve onu, günümüz ekonomisi için zorunlu bir yapı haline getirdi. Bitcoinin şu anki değerlerine bakılarak, durum benzer bir balonun patlaması olarak algılanabilir. Ancak 2014 yılında bitcoin, uzun-vadede olumlu ve kabul edilme potansiyelini gösteren önemli gelişmeler yaşadı. (Kaynak: Coindesk’in Yıllık Bitcoin Raporu):
1. Bitcoin ticaret hacmindeki en büyük artış.
2. Bitcoin cüzdanı sayısı 3 milyondan 8 milyona çıktı.
3. Microsoft, Dell, Expedia ve Dish Network gibi büyük firmalar bitcoini kabul eden işletmeler listesine eklendi.
4. Bitcoini kabul eden işletme sayısı 36,000’den 82,000’e çıktı.
5. Tüm dünyada sadece 4 olan Bitcoin ATM’lerinin sayısı, 340’a çıktı.
6. Bitcoine olan girişimsel sermaye yatırımı, 2013’te $98 milyon’dan 2014’te $335 milyon’a çıkarak belirgin bir artış gösterdi.
Evet, Bitcoin değerleri dip seviyelerde, ancak bu son gelişmeler bitcoinin güçlü bir gelecek potansiyeline sahip olduğunu destekler niteliktedir. Ve girişimci sermaye sahipleri, sermayelerinden önemli miktarlar ile bitcoinde yerlerini alarak, uzun-vade potansiyelinde muhteşem kazançlar elde etmenin peşinde koşuyorlar.
Küresel erişimin yanında, teknoloji ve finansın nadir bir kombinasyonu olan bitcoinin yapısı oldukça etkileyici. Bitcoinin gerçek potansiyeli, değişim sitelerindeki yüksek değeri ya da devlet ve siyasi müdahalelerden bağımsız sanal bir para birimi olması değildir. Bitcoinin asıl potansiyeli altındaki teknolojide yatıyor. Yerleşik olarak işlemleri doğrulama ve kayıt altına alma kabiliyeti olan güvenli bir sisteme sahip olan bitcoin, küresel finans ekosistemini değiştirebilecek potansiyele sahip gözüküyor.
Kaynak: Investopedia