Kripto piyasası 21 Şubat günü yaşadığı düşüşle yatırımcılarda soğuk duş etkisi yarattı. Toplam piyasa değeri %2,75 oranında düşerek 21 Şubat’ta 1,90 trilyon dolara geriledi. Teknik bir sapma daha derin düzeltmelere işaret ederken bu hareket Bitcoin‘in piyasa hakimiyetini %0,25 artırarak %50,77’ye yükseltti. Peki bu aşamadan sonra özellikle Bitcoin cephesinde neler bekleniyor? Birlikte inceliyoruz.
Bitcoin’e Yönelik Dikkat Çeken Gelişmeler
Google Trends tarafından alınan veriler, Bitcoin anahtar kelimesiyle yapılan aramaların bireysel yatırımcıların sınırlı ilgisini yansıttığını gösteriyor. Bu durum, Bitcoin’in son 12 aydaki %109’luk yükselişine rağmen, bireysel yatırımcıların şüpheci olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Coinbase’den alınan veriler ise öncü kripto para birimine yönelik bireysel ilgisinin eksikliğini yansıtıyor. Şirketin son kazanç raporuna göre, bireysel yatırımcı faaliyeti 2023’ün son çeyreğinde düşük kaldı. Verilere daha yakından bakıldığında ise 2022’nin 2. çeyreği ile 2023’ün 4. çeyreği arasındaki bireysel yatırımcı faaliyetinin 2020’nin 4. çeyreğindeki istatistiklerin altında kaldığı görülüyor ve bu da bireysel yatırımcıların henüz adım atmadığına dair inancı artırıyor.
Rapora göre bir zamanlar şirketin gelirlerinin %90’ından fazlasını oluşturan bireysel işlemler, artık firmanın net gelirinin yalnızca yarısından biraz daha azını oluşturuyor. Veri analiz firması Santiment’ten alınan ek veriler SEC’in 11 ETF başvurusunu onaylamasından hemen önceki ve sonraki haftalarda Bitcoin’e yönelik bir ilginin olmasına rağmen piyasada yeni açgözlülük eksikliği olduğunu söyleyerek bu anlatıyı destekledi.
Bitcoin ve Halving Heyecanı
Analistler, Bitcoin’in tarihsel olarak belirli bir model izleyen halving etkinliği öncesi evrenin başında olduğuna inanıyor. Önceki halving etkinliğine benzer şekilde Bitcoin fiyatı halving etkinliğinin beş aşamasını takip ediyor gibi görünüyor. Kripto yatırımcısı ve analist Rekt Capital’den bir X gönderisi, devam eden fiyat hareketin 2016 ve 2020 halving döngüleri sırasında Bitcoin’in %38 ve %20 oranında düştüğünü gören öncesi bir geri çekilmenin parçası olduğunu öne sürdü.
Bitcoin fiyatı, spot Bitcoin ETF onayının haber sat etkisinin azalmaya başlaması ve diğer spot ETF fonlara girişlerin artmasıyla ve GBTC’ye girişlerin yavaşlamasının ardından 22 Ocak’tan bu yana artış gösteriyor. Yükseliş trendi Şubat ayında ivme kazandı ve Bitcoin 20 Şubat’ta son iki yılın en yüksek seviyesi olan 53.019 dolar seviyesine ulaştı ancak bu seviyeden gelen hızlı satış alarmları yükseltti. BTC/USD paritesinde 4 saatlik grafik, fiyat düşüşünden önceki dört saatlik RSI’da (mavi trend çizgisi) düşüş eğilimi gösteriyor. RSI’daki düşüş eğilimi, fiyat artışına momentum düşüşü eşlik ettiğinde ortaya çıkar ve aşağı yönlü hareketlere neden olur.
Düşüş eğilimi, ayıların piyasayı kontrol altında tuttuğuna dair bir ipucu olabilir ve kısa vadede fiyatı 100 günlük EMA’ya doğru 49,234 dolar seviyesine çekmeyi planlıyor olabilir.