Gerek Bitcoin yatırımcıları gerekse Bitcoin’e inanmayanlar aslında Bitcoin’in fiyatını merak ediyor. Yatırımcılar yatırımlarının değerini takip ederken, inanmayanlar haklı çıkma isteğiyle Bitcoin’i izliyor.
2017 yılında Bitcoin $1000 seviyelerindeyken bir arkadaşıma bir miktar yatırım yapmasını önermiştim. Aradan geçen zamanda Bitcoin 20.000$’ı gördü, sonra 6.000$’a kadar geriledi. Nasıl ki medya 20.000$ çıkışını gereksiz bir şekilde “Bitcoin Uçuyor” şeklinde haber yapmışsa 6.000$ düşüşüne de aynı şekilde “Bitcoin Çöktü” şeklinde yaklaştı. Arkadaşımla geçenlerde karşılaştık, “Ne oldu, Bitcoin çökmüş diyorlar” dedi. Ona cevabım şu oldu: “Evet, bu sıralar düşük seyrediyor, ama hala sana al dediğim seviyenin 8 misli”.
Özetle Bitcoin fiyatı 2009 yılından beri her zaman için yükseliş eğiliminde oldu. Gördüğü zirve değerleri belli bir süre sonra tekrar denedi ve geçti. Elbette yükselişlerin soluksuz olamayacağı gibi düşüşler de soluksuz olmayacaktır. Mevcut piyasanın 2018 yılı için hacimsiz ve yatay olabileceğini çok daha önce yazmış ve sonrasındaki yazılarda tekrar belirtmiştik.
Geldiğimiz bu tarihte Bitcoin fiyatı bir boğa piyasası izlenimi vererek yükseldi. Bu yükselişini yaparken 8.000$’ın üzerine çıktı ve bu seviyede tutundu gibi duruyor. Bu fiyatın üzerinde kalabilir mi veya yükselişe devam edebilir mi soruları şu an için yatırımcılar ve yatırımcı olmayanlar için en önemli sorular.
Fiyat hareketine baktığımızda, yükselişin 8.000$’ı geçip 200 günlük ortalama civarına yaklaştıkça durağanlaştığı görülüyor. Hacim desteğinin geçen günlerde azaldığı aşikar. Her ne kadar 20 günlük ortalama 50 günlük ortalamanın üzerine çıkmış, SAR değeri fiyatın altında oluşmuş olsa da hacim desteğinin olmaması hareketin devamlılığını sorgulatıyor.
Eğer fiyat 8500$’da oluşan 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkamazsa hacim desteği olmadığı için 7.000$ civarına bir geri çekilme yaşayabiliriz.
Ancak eğer fiyat 8.500$ seviyesini kırar ve 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine atarsa hacim desteği oluşur ve hareketlilik devam ederse bir sonraki hedef olan 10.000$ seviyesini önümüzdeki günlerde görebiliriz.
Özellikle ABD’den SEC’in vereceği ETF kararının bu süreçte önemli bir etmen olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde bu kararın olumlu yönde olacağını düşünen yatırımcıların oluşturduğu alım hareketi ile Bitcoin yükseldi; ancak başvurulardan birisi ertelendi, birisi onaylanmadı. Eylül 2018’e ertelenen diğer ETF kararını piyasaların bekleyeceğini ve eğer sonuç olumlu olursa yükseliş trendinin devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak eylül’de beklenen ETF kararı yine olumsuz olursa fiyatın geri çekilmesi muhtemeldir.
Sonuç olarak Bitcoin’in Eylül 2018 SEC kararına kadar 7.000 – 10.000$ bandında bir hareketlilik yapabileceği söylenebilir. SEC kararına göre fiyat hacim desteğiyle birlikte yükselişe devam edebilir veya yatay bandını koruyabilir.
Elbette kripto piyasaları yorumlamak konvansiyonel piyasalara göre çok zor. Kim bilir, belki de Ağustos ayında bir yükseliş başlar ve hiç umulmadık rakamlara doğru yeni zirveler görebiliriz. Veya tam tersi şelale düşüşü görebiliriz.
Bitcoin fiyatının belirsizliği dışında net olan tek şey, Bitcoin’le hayatımıza giren kripto-değerlerin artık hayatımızın bir parçası olduğudur.