Bitcoin madenciliğinin karlı bir endüstri olduğunu biliyoruz. Ancak madencilik faaliyetlerinin çevreye olumsuz etkileri olduğu da artık bir sır değil.
Bunun yanında PWC’nin Blockchain uzmanı Alex de Vries tarafından yürütülen yeni araştırmaya göre, mevcut kripto para madenciliği donanımının yüzde 98’i işe yaramayacak ve büyük olasılıkla çok büyük e-atık yığınları oluşturacak.
Amansız Rekabet
Sürekli artan hashrate ve madencilik zorluğu ile sektör giderek daha rekabetçi bir piyasa haline geliyor. Yaklaşık on hafta içinde gerçekleşecek madencilik ödüllerinin yarıya inmesinin ardından şu an kullanılan madencilik teçhizatları “eski” teçhizatlar olacak.
Öte yandan TradeBlock’un kısa bir süre önce dile getirdiği tahminlerine göre madencilik çiftliklerinde yer alan makinelerin %30’u Bitmain‘in en yeni nesil modeli Antminer S17 +’a yükseltilse bile yarılanma sonrasında BTC fiyatının bir şekilde 15.062 dolara kadar yükselmesi gerektiğini ifade etti.
Bunların yanında de Vries konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “Şok edici olan şey, bir Bitcoin madencilik makinesinin ortalama ömrü bir buçuk yıldır, çünkü sonrasında bu hesaplamaları yapmakta daha iyi olan yeni nesil makineler çıkar.” ifadelerini kullanıyor.
Tonlarca Çöp
De Vries konuyla ilgili açıklamalarında eski madencilik ASIC makinelerinin yalnıza tek kullanımlık olduğunu ve bu sebeple %98’inin yarılanma sonrasında çöp olacağını ifade ediyor. Öte yandan BTC’nin zaten tüm Lüksemburg’dan daha fazla e-atık ürettiği (yılda 10 kilotondan fazla) ve bu rakamın yarılanma sonrasında artmasının beklendiği dile getiriliyor.
Bunların yanında çöp parçalarının ortaya çıkmasının yanı sıra yapılan açıklamalarda Bitcoin’in şimdi Şili’den daha fazla elektrik tükettiği ve bir BTC işleminin 780.650 Visa işleminden daha fazla karbondioksit saldığı belirtiliyor.
Kaynak: U.Today