Lider kripto para birimi geçtiğimiz hafta içinde sergilediği düşüş performansının ardından hafta sonu yükselişe geçti ve Bitcoin yeniden 19.000 doların üzerine çıktı. Bitcoin (BTC) fiyatı yükselirken tesadüfen, negatif getirili borç hacmi de 18,4 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Küresel Borç Bitcoin Fiyatını Yükseltebilir
Son aylarda, kurumlar ve yüksek net değerli yatırımcılar, bir enflasyon koruması olarak Bitcoin’e giderek daha fazla yatırım yapmaya başladı. Bu eğilimi göz önünde bulunduran makro analistler ve piyasa analistleri, rekor düzeydeki küresel borcun BTC için bir fiyat artış katalizörü olabileceğini ifade ediyor.
Yapılan açıklamalara göre, kısa vadede Bitcoin’in fiyatı üzerinde doğrudan etkisi olabilecek üç temel makro faktör bulunuyor: ABD teşvikleri, ABD Doları Endeksi (DXY) ve negatif getirili küresel borç.
ABD yakın vadede yeni bir teşvik paketini onaylarsa, bu durum riskli varlıkların toparlanmasını ve dolayısıyla Bitcoin’in de fiyatının artmasını sağlayabilir. Ancak ortaya çıkan verilere göre şu anda DXY’nin koronavirüs aşısı ve seçimlerin sona ermesi sebebiyle yükselişte olduğu ifade ediliyor.
DXY’nin yüksek olması Altın ve Bitcoin gibi alternatif değer depolarının geri çekilmesine sebep oluyor. Dolayısıyla doların değeri yükselirse, Bitcoin’in ve altının dolara karşı değeri doğal olarak azalacaktır.
Öte yandan geçtiğimiz birkaç gün içinde, doların toparlanmasına rağmen Bitcoin artıyor. Bu eğilim, negatif getirili borçlardaki büyüme gibi pozitif makro faktörlerin potansiyel risklerden daha ağır bastığını gösteriyor.
Bitcoin’e Olan İlgi Artıyor
Welt’te bir piyasa analisti olan Holger Zschaepitz yaptığı son açıklamalarda, küresel borcun büyümesinin bir sonucu olarak Bitcoin’e olan kurumsal ilginin arttığını vurguladı.
Zschaepitz’in açıklamalarına göre, küresel borç 18,4 trilyon dolara ulaştı ve kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e olan ilgisi arttı. Böylece Bitcoin yeniden 19.000 doların üzerine yükseldi.
Öte yandan Kurumsal Bitcoin talebindeki artış, çeşitli piyasalarda da açıkça görülüyor. Örneğin, CME Bitcoin vadeli işlem piyasasının açık pozisyon, Binance‘i geride bırakarak küresel piyasadaki en büyük ikinci piyasa haline geldi. CME Bitcoin vadeli işlem piyasası öncelikle akredite ve kurumsal yatırımcılara göre tasarlandığından, Bitcoin piyasasındaki kurumların işlem faaliyetlerinin büyüdüğünü gösteriyor.
Sırada Ne Var?
Bitcoin şu anda daha büyük bir ralli görmek için tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 doları geçmesi gereken kritik bir noktada bulunuyor. Kasım ve Aralık ayında 20.000 doları geçmeye yönelik olarak yapılan tüm hamlelerde büyük reddetmelerle karşılaşıldı bu da 20.000 dolar bandında büyük satış duvarları olduğunu gösteriyor.
Dolayısıyla kurumsal alımların, satış baskısını yendiği noktada BTC’nin yeni bir ralli başlatacağı düşünülüyor.