Türkiye’deki yabancı yatırımcıların azalması ve Türk lirasındaki değer kaybıyla ilgili yaşanan son ekonomik olayları göz önünde bulunduran otoriteler, bu sorunlara alternatif çözümler aradılar ve bunun sonucunda kripto para piyasasıyla ilgilenmeye başladılar.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) başkanı Murat Çetinkaya’ya göre Maliye Bakanlığı kripto para konusunu ve bu paraların güvenli olup olmadıklarını ele alacak. Düzenleyici otoritelerden gelen böylesi bir eylem, kripto paraların tanınmasına yönelik atılan bir adım olarak değerlendirilebilir. Bilindiği üzere Türkiye devleti şimdiye kadar bu konuda tarafsız kalmayı tercih etmişti.
Buna göre Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kripto paraları yasa dışı olarak görmemiş ancak onları düzenlenecek bir unsur olarak da değerlendirmemişti. Dolayısıyla bankalar kripto para alım satımıyla ilgili işlemlere yönelik verilen hizmetlerin sorumluluğunu almak istememişlerdi.
Buna karşın Türkiye’de 2016 yılından beri artarak devam eden bir dijital para birimi ilgisinin varlığından bahsedebiliriz. Liranın işlem oranının düşmesi, düşen satın alma gücü ve Türkiye piyasasından çıkan uluslararası ödeme sistemi PayPal, bu ilgiyi tetikleyici unsurlar arasında gösterilebilir.
PayPal ile ilgili olan gelişme; küçük ve orta boyutlu işletmeleri de kapsayan girişimci unsurlarda gerçek bir şok etkisi yarattı çünkü bu ekonomik unsurların çoğu işlemlerini PayPal aracılığıyla gerçekleştiriyorlardı. Böylece Türkiye’deki girişimci sektör, PayPal sisteminin yerine geçen Bitbon sistemiyle daha yakından ilgilenmeye başladı. Kripto paraların bütün özelliklerine sahip olması ve yasal alandaki bütün düzenlemeleri yerine getirmesi Bitbon dijital para sahiplerini, vergi mükellefi olmalarına neden olan yasal düzenlemelerden korudu.
Bir ankete göre kripto paralara karşı duyulan güven duygusunun en yüksek olduğu toplumun %50’lik bir oranla Türk toplumu olması bir hayli ilginç bir durum olarak değerlendiriliyor. Buna karşın Birleşik Devletler’de kripto paralara karşı hissedilen güven oranı ise, Türkiye’deki oranın neredeyse yarısı: %28. Aynı oran Avustralya’da %16 olarak ölçüldü.
Buna paralel olarak; Türkiye’nin kripto paraları emlak satın almak için kullanan ilk ülke olmasının, yukarıdaki verileri destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Anadolu Grup; Ankara’da inşa ettiği seçkin dairelerinin müşterilerine, daireleri dijital para ya da “geleneksel” para kullanarak satın almalarına olanak veren MiaVita Beytepe Projesi’ni başlatmıştı. Şirketin sahibi Erdal Daldaban bu kararı, yatırımcıların alternatif paralara olan ilgilerinin artmasıyla ve kripto paraların büyük bir başarıya imza atması yönündeki tahminlerle açıklıyor.
Görünen o ki Türk halkı kripto para etrafında bir ekonomi inşa etme fikrini oldukça ciddiye aldı. Kim bilir belki de böylesi bir para birimi, yakın gelecekte küresel ekonomideki yerini alır.