Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yayımladığı yakın tarihli bir rapora göre Kuzey Kore’nin döviz gelirinin yaklaşık yüzde 50’si kripto para şirketlerinin hedef alınması da dahil olmak üzere hack saldırıları yoluyla elde ettiğini ortaya koyuyor. Elde edilen bulgulara göre Kuzey Kore 2017 – 2023 yılları arasında gerçekleştirilen hack saldırılarında 3 milyar dolarlık zarara neden oldu.
Ek Yaptırımlar Uygulanabilir
Güney Kore’nin Yonhap haber ajansına göre BM raporu, 2017-2023 yılları arasında kripto ile ilgili şirketlere yönelik 58 şüpheli hack saldırısının olduğunu ve bu saldırılarda 3 milyar dolara eşdeğer zarar ortaya koyuyor. Saldırılarda hortumlanan fonların Kuzey Kore tarafından kitle imha silahlarının geliştirilmesiyle ilgili maliyetlerin yaklaşık yüzde 40’ını finanse etmek için kullanıldığı üzerinde duruluyor.
Japonya’nın Nikkei gazetesinin haberine göre BM raporunun kendisi doğrudan bir yetkiye sahip olmasa da, küresel güvenlik organını Kuzey Kore’ye ek yaptırımlar uygulamayı düşünmeye sevk edebilir. Bu durum, Biden yönetiminden üst düzey bir yetkilinin Kuzey Kore’nin döviz gelirinin yaklaşık yarısının siber saldırılardan kaynaklandığını belirtmesiyle geçen yıl ABD tarafından yapılan tahminlerle örtüşüyor.
Kripto Karıştırıcıları Kullanılıyor
BM’nin bulguları, Lazarus ve Kimsuky gibi ünlü Kuzey Kore destekli hacker gruplarının kripto para dünyasındaki en büyük hack saldırılarının bazılarında oynadığı önemli rolün altını çiziyor.
Bilindiği üzere bu hacker grupları Harmony, Stake.com ve Coincheck gibi platformlara yapılan hack saldırılarıyla bağlantıları var. Bulgular yasadışı yollardan elde edilen fonların izini kaybettirmek için genellikle kripto karıştırıcılarının kullanıldığını gösteriyor.
Rapor, Kuzey Kore’nin yalnızca kripto para şirketlerini hedef almakla kalmayıp aynı zamanda kitle imha silahlarının yayılmasına da katkıda bulunan agresif hack operasyonlarının yarattığı süregelen zorluğa da ışık tutuyor. Bulgular, haydut devletlerin dijital alandaki yasadışı faaliyetlerine karşı koymak için daha fazla ihtiyat ve koordineli uluslararası çabalara duyulan ihtiyacın altını çiziyor.