Birçok haber kanalı Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemini (NHS) ve Avrupa’daki diğer firmaları etkileyen WannaCry gibi fidye yazılım saldırılarına dair haberler yapıyor.
Saldırının hastanelerin ve sağlık hizmeti ağının iletişimine hasar verdiği belirtiliyor. Hasta kayıtlarına ve diğer kaynaklara da erişim an itibariyle sağlanamıyor. Bir tür kötü amaçlı yazılım olan fidye yazılım bilgisayarı kitliyor ve dosyaların kilidini açmak için fidye istiyor – fidye genellikle bitcoin’le ödeme kabul ediyor.
Yapılan haberler sayıları 40’ı bulan NHS bağlantılı ofisin saldırıdan etkilendiğini söylese de The Guardian’a göre hükümet henüz bu rakamı doğrulamadı. Başbakan Theresa May saldırı üzerine yaptığı açıklamada hasta bilgilerinin zarar görmediğini ‘düşündüklerini’ kaydetti.
Haber kaynakları 12’den fazla – bir güvenlik firmasına göre ise 74 – ülkenin saldırıdan etkilendiğini yazıyor. Siber güvenlik firması Kaspersky Labs saldırıların çoğunun Rusya’ya yönelik olduğunu ve mevcut rakamların etkinin tam boyutunu yansıtamayabileceğini kaydetti.
Saldırıdan etkilenen şirketler arasında kargoculuk devi FedEx ve büyük İspanyol telekomünikasyon firması Telefónica da bulunuyor.
New York Times’a göre saldırının esas olarak ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından geliştirilen bir hack’leme aracınca güçlendirildiği düşünülüyor. Bunun yanı sıra hack aracının geçen ay Shadow Brokers (Gölge Simsarları) olarak bilinen bir grup tarafından yayınlandığı biliniyor.
Saldırıdan etkilenen şirketlerin istenen fidyeleri ödeyip ödemeyeceği belirsizliğini koruyor. Yapılan haberler bu miktarın makine başına 300 dolara kadar çıktığına işaret ediyor. Ancak Matthieu Suiche’in (kripto güvenlik firması Comae Technologies’in kurucusu) fidye yazılım kodunda belirtilen bitcoin adresleri bazı kişilerin talep edilen fidyeyi ödediğini gösteriyor.