Dünyanın işlem hacmi açısından en büyük borsası olan Binance tarafından oluşturulan Binance Smart Chain (BSC) ağı merkezsiz bir borsadır. Kullanıcılar sistem aracılığıyla cüzdan özel anahtarları kendilerinde olacak şekilde işlem yapabiliyor. Son derece pratik ve stabil çalışan BSC sistemleri birçok özelliğe sahip ve gelişmeye devam ediyor.
Binance Smart Chain Nedir?
İki yılı aşkın süredir faaliyetlerine devam den Binance Smart Chain (BSC) Nisan 2019 tarihinde hizmet vermeye başladı. Binance Chain üzerinde çalışan platform bir DEX’tir. Yani Decentralized Exchange (DEX) ile kullanıcılar aracıya ihtiyaç duymadan online olarak kripto takas işlemlerini kendi aralarında yapabilmektedir. Binance Chain’e paralel çalışan blockchain (BSC) çok daha esnektik ve akıllı sözleşmelerle uyumlu çalışabilir.
Binance borsası yaptığı geliştirmeyle birlikte Binance Chain’in gücünü BSC’nin esneğiyle birleştirdi. Binance Smart Chain EVM ve akıllı kontrat işlevlerine uyumlu bir Binance Chain olarak yoluna devam ediyor. Böylece Binance daha gelişmiş bir blockchain hakimiyetine sahip oldu ve DEX tarafında da iyi bir alternatif olduğunu kanıtladı.
Merkezi borsalar arasında en iyiler listesinin zirvesinde olan Binance aynı şekilde merkezsiz takas platformları arasında da rakiplerini geride bırakıyor.
BSC bilinenin aksine Binance Chain’in layer2 modeli değildir ancak blockchain tasarımı neredeyse birebir aynıdır. Binance Chain’e ikinci bir katman olarak oluşturulmayan Binance Smart Chain (BSC) ağının en büyük avantajlarından biri de budur. Binance Chain ağı tamamen kapansa dahi BSC hizmet vermeye devam edebilir.
Binance Smart Chain Avantajları Nelerdir?
Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile sorunsuz çalışabilen Binance Smart Chain (BSC) DApp projelerini altyapı olarak destekleyebiliyor. Aynı zamanda Ethereum araçlarının da sorunsuz şekilde çalıştırılabildiği Binance Smart Chain uyumluluk özelliği sayesinde Ethereum ağındaki uygulamaların kolayca BSC’ye taşınmasını sağlıyor.
Ethereum ağını gas ücretleri sebebiyle terk eden projeler özellikle Binance Smart Chain’i önemli bir alternatif olarak görüyor.
Binance Smart Chain Özellikleri
Ağ 3 saniyelik blok sürelerine sahiptir. Sistem Proof-of-Stake algoritmasıyla çalışır. Kullanıcılar BNB stake ederek ağda doğrulayıcı olarak katılım gösterebiliyor. Ayrıca BSC tatmin edici stake karları dağıtmaktadır.
Üstelik BNB sürekli olarak yaptığı coin yakmaları sebebiyle arz daralmasına gitmektedir. Bu durum BNB birim fiyatının artmasıyla birlikte stake eden kullanıcıların ana paralarından daha fazla kazanç elde etmesine olanak sağlar.
Çapraz zincir uyumluluğu sayesinde Binance Smart Chain, BC (Binance Chain) ile uyumlu çalışır. Yani hızlı bir şekilde Binance Chain’e alım satımlar yapabilir ve BSC üzerinden güçlü projeler inşa edebilirsiniz. Örneğin bu hafta popüler hale gelen Baby Doge Coin (BabyDoge) Binance Smart Chain (BSC) üzerinde inşa edilmiştir. Binance Smart Chain ağı üzerinde oluşturulan tokenlar BEP-20 standardında çıkarılmaktadır. Bu sayede Ethereum ağında oluşturulan ERC-20 tokenlarıyla uyumlu çalışabilir.
Binance Smart Chain (BSC) Nasıl Kullanılır?
Stake ile gelir elde etmek veya aracısız kripto varlık alıp satmak için Binance Smart Chain (BSC)’yi kullanabilirsiniz. Ayrıca ağ üzerinden NFT oluşturulabilir ve takas işlemleri yapılabilir.
Ağ üzerindeki uygulamalarla etkileşime girmek için bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Math Wallet, Ledger, TokenPocket, Bitkeep, ONTO, Safepal ve Arkane veya MetaMask, TrustWallet gibi markalardan herhangi birini kullanarak kolayca cüzdan oluşturabilirsiniz. Cüzdanınızı birkaç adımda Binance Smart Chain’e bağlayarak birkaç dakika içinde işlem yapmaya başlarsınız.
Örneğin en popüler cüzdanlardan olan MetaMask bir Ethereum cüzdanıdır ancak daha önce aktardığımız gibi BSC, Ethereum ağıyla uyumlu çalışabiliyor.
Tüm bu alternatiflere ek olarak ben Binance markasından şaşmam diyorsanız Binance Chain Wallet da sizin için bir seçenek olabilir. Kullandığını web tarayıcısına eklenti olarak kurabileceğiniz BCW ile kolayca işlem gerçekleştirebilirsiniz.