Binance borsası dünyanın en yüksek hacimli borsası olarak faaliyetlerine devam ederken, bu noktaya gelmesinde belki de en önemli etmen olan Binance Coin ile gelirini paylaşıyor. Benzer bir yaklaşım benimseyen KuCoin borsası ne yazık ki hacim olarak Binance’den uzak; yine de yatırımcılar için orta-uzun vadede iyi bir potansiyel sunuyor.
Bu coin’ler hakkında hazırladığımız yazılara Binance Coin ve KuCoin Shares linklerinden ulaşabilirsiniz.
Özetle her iki kripto parayı ellerinde tutanlar borsaların 3 aylık gelirlerine belli oranlarda ortak oluyor. Borsalar 3 ayda bir gelirlerinin belli bir oranı doğrultusunda pazara serbest alış emri giriyor. Böylece piyasadan elde edilen gelir oranında kripto parayı serbest emir ile alıp yakıyorlar. Böylece yatırımcılar orta-uzun vadede borsaların karından dolayı yakılan kripto para oranı doğrultusunda kazanç sağlamış oluyor.
Bunlara ek olarak borsalarda aktif alım-satım yapanlar komisyon masraflarını bu kripto paralarla öderse %50 daha az komisyon ödüyor. Referans sistemiyle çevrelerini üye yapıyorlar ve ellerinde belli oranda bu kripto paralardan tutarlarsa referans gelirleri artıyor. Örneğin normalde Binance borsası için referans geliri paylaşımı %20 iken elinde 500 adet Binance Coin bulunduran kullanıcılar için bu oran %40.
Bu yazımızda komisyon masrafı veya referans geliri yerine, gelir paylaşımı yapan bu iki borsanın çıkardığı kripto paraların piyasa değeri ve yatırım potansiyeli hakkında yorum yapmaya çalışacağız.
Binance Coin (BNB), Binance borsasının 3 aylık dönemlerde yaptığı karın %20’siyle BNB geri alımı yaparak yaktığı bir kripto para. Bu kripto parayı tutanlar orta ve uzun vadede borsanın karının %20 sine ortak olur ve yakım ile piyasadan çekilen Binance Coin’ler sayesinde oluşabilecek değer artışından faydalanır. Binance borsasının 2018 ilk çeyrek karı ile Nisan 2018’de 30 milyon dolarlık Binance Coin yakımı yapıldı. Toplamda 194.972.068 Binance Coin bulunduğu düşünüldüğünde, her bir BNB’ye ortalama 0,15 dolar düşüyor. Bu değeri her ne kadar tüm yılı bilemesek bile 0,6$ olarak aldığımızda ve %66 güven aralığı hesaplamasıyla alt değeri 0,36 $, üst değeri 1 $ olarak düşünebiliriz. Bu durumda bugünün değeri üzerinden düşünülürse konvansiyonel hisselerin değerlendirilmesinde kullanılan F/K oranı yani fiyat/kazanç oranı dolar bazında 12 ila 33 (Ort 20) olarak karşımıza çıkıyor.
KuCoin Shares (KCS) ise benzer şekilde 3 aylık dönemlerde KuCoin borsasının yaptığı karın %50’siyle KCS geri alımı yaparak yaktığı bir kripto para. KCS tutanlar orta uzun vadede borsanın karının %50 sine ortak olur ve yakım ile piyasadan çekilen Kucoin Shares’ler sayesinde oluşabilecek değer artışından faydalanır. KuCoin borsasının 2018 ilk çeyrek karı ile Nisan 2018’de 7 milyon $ değerinde KuCoin Shares yakımı gerçekleştirildi. Toplamda 180.730.576 KuCoin Shares bulunduğu düşünüldüğünde, her bir KCS için 0,03 $ düşüyor. Bu değeri benzer bir yaklaşımla yıllık 0,12 $ olarak ve ortalama 0,07 ile 0,19 olarak düşünebiliriz. Bu durumda bugünün değeri üzerinden düşünülürse F/K oranı KCS için dolar bazında 15 ila 42 olarak (Ort 25) karşımıza çıkıyor.
Elbette F/K oranı gibi konvansiyonel yatırım araçlarından hisse senetlerini karşılaştırmada kullanılan bir oranı doğrudan kripto paralar alanında kullanmak mantıklı olmayabilir. Ancak fiyat/kazanç oranı çok net bir şekilde elde tutulan hisse senedi başına muhtemel kar payını gösteriyor. Bu oran ne kadar düşükse o kadar iyi. F/K oranının Türkiye gibi gelişmekte olan ve yatırım üzerinde risk olan ülkelerde en fazla 10, ABD gibi gelişmiş ve yatırım üzerinde nispeten daha az risk olan ülkelerde ise en fazla 30 olması öneriliyor. Bu değer için hesaplamada kullanılan para biriminin barındırdığı risk ve faiz de önemli.
Sonuç olarak yüksek risk oranı bulunduran kripto borsalar için 30 yüksek bir rakam gibi duruyor. Dolar daha stabil bir para birimi, ancak yüksek risk bulunduğundan kripto paralar için 20 ortalama bir oran olabilir.
Bu bakış açısına göre BNB bu oranı ortalamada tutturuyor ve KCS’e göre daha iyi bir yatırım imkanı sunuyor. KuCoin gelirini %25 artırabilirse bu oranı yakalayabilir ve BNB’ye yakın bir F/K oranı sunabilir.
Ancak şahsi görüşüm, her şekilde her iki borsanın da konvansiyonel yatırım araçlarında kullanılan F/K değerine göre halen riskli olduğu yönündedir. Kripto paraların potansiyeline inanılıyorsa ve orta-uzun vadede bu borsaların gelirlerini dolar bazında artıracağı düşünülüyorsa elbette yatırım maksadıyla alım yapılabilir. Yine de böyle bir durumda bile BNB KCS’ye göre daha iyi bir yatırım aracı olarak duruyor.