Avrupa Komisyonu’nun Finansal İstikrar, Finansal Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliği’nden sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, Haziran 2024’te yapılacak bir sonraki Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasına kadar Dijital Euro‘yu aceleye getirmenin bir anlamı olmadığına inanıyor. McGuinness’e göre Avrupa Birliği’nin merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesine gelecek parlamento tarafından onaylanacak olan bir sonraki Avrupa Komisyonu tarafından “sessizce ve yavaşça” yaklaşılmalı.
Dijital Paraya İhtiyacımız Var
McGuinness, 6 Eylül’de Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel’de yaptığı konuşmada dijital Euro’dan bahsetti. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Ekim ayında projenin kaderine karar vereceğini vurguladı. Ancak McGuinness, bu seçeneğin araştırılması gerektiğini de sözlerine ekledi:
“Nakit günümüzde daha az kullanılıyor. Alışveriş yapmak için kartlarımızı ve telefonlarımızı kullanıyoruz, e-ticaret yapıyoruz ve eğer nakit paranın çok azaldığı bir zaman olsaydı, o zaman paramız nakit değilse nerede olurdu? Bunun dijital bir versiyonuna ihtiyacımız var.”
Haziran ayında Avrupa Komisyonu dijital Euro için bir yasama planı önerdi. Teklif; ücretsiz temel dijital euro hizmetleri, gizliliğin korunması ve çevrimdışı ödemeler için hükümler içeriyor. Bankalar, sigortacılar ve fonlar, tazminat karşılığında müşteri verilerini fintech şirketleriyle paylaşmak zorunda kalacak.
CBDC İçin Adımlar Atılıyor
Kısa bir süre önce Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, Avrupa CBDC’sini “parasal egemenliğin korunması için yeni bir paradigma” olarak nitelendirerek komisyonun planını açıkça destekledi. Dijital Euro projesinin araştırma aşamasının Ekim 2023’e kadar tamamlanması gerekiyor. Bundan sonra ECB daha fazla geliştirme ve teknik çözüm testlerine devam edecek. 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerinin 6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılması planlanıyor. AB prosedürlerine göre yeni seçilen parlamento, adaylıkları Avrupa Konseyi tarafından önerilen Avrupa Komisyonu başkanı ve diğer üyelerini onaylayacak ya da reddedecektir.
Tüm bu gelişmelerle birlikte birçok ülke merkez bankası dijital para birimi için adımlar atmaya devam ediyor. Özellikle BRICS ülkeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika bu konuda önemli adımlar atıyor. Bu durumun en büyük nedenleri ABD Doları’nda yaşanan sınırsız para basımı ve uluslararası ticaret kolaylıkları olarak gösteriliyor.