Avrupa Merkez Bankası Denetleme Kurulu Başkanı Daniele Nouy, 7 Şubat’ta CNBC’ye verdiği röportajda kripto paralar hakkında konuştu. Nouy, kripto para düzenlemelerinin, “bankanın yapılacaklar listesinin en üst sıralarında yer almadığını” kaydetti.
Nouy, kripto paralara yönelik düzenleme hamlelerinin yakın zamanda Avrupa ülkelerinden gelip gelmeyeceği hakkında herhangi bir fikrinin olmadığını izah etti. Bunun yanı sıra Avrupa Merkez Bankasının çatısı altındaki bankaların kripto para atılımlarının çok düşük bir seviyede olduğunu belirtti. Nouy’un sözleri şu şekilde:
“Konuyu profesyonel bir bakış açısıyla ele alıyoruz. Herhangi bir şey gerektiğinde elimizden geleni yapmaya hazırız, ancak kripto para düzenlemelerinin şimdiye dek yapılacaklar listemizde üst sıralarda olmadığını söyleyebilirim.”
Öte yandan piyasada tüm gözler G20 zirvesine dönmüş durumda. Mart ayında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenecek olan zirve merakla bekleniyor. Bunun sebebi, ECB dahil olmak üzere birçok kurum ve kişinin zirvedeki ana gündem maddelerinden birinin kripto para düzenlemeleri olacağını düşünmesi. Ocak ayında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yönetim kurulu üyesi Benoit Coeure da uluslararası camianın G20 zirvesinde konuyla “yakından ilgilenilmesi”ni beklediğini açıklamıştı.
1 ay geriye, Aralık ayına gittiğimizdeyse Fransa ekonomi bakanı Bruno Le Maire’i karşımızda buluyoruz. Le Maire başta olmak üzere birçok önemli kişi, uluslararası camiayı kripto para düzenlemeleri yapmaya davet etmişti. Ancak Avrupa’nın en yetkili finansal kurumu kripto paralarla yüzleşmekten kaçıyor. ECB başkanı Mario Draghi, Pazartesi günü Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Gözlemlerimize göre, denetlenen kurumlar sistematik olarak dijital para alımı yapmıyor. İşin aşlı, kredi kuruluşlarının bitcoin gibi dijital paralara ilgisi oldukça düşük.”
Avrupa Bankası her ne kadar kripto paralara karşı ilgisizmiş gibi davransa da, hatırlatmak isteriz ki, kripto paralarla tüm ülkelerin er ya da geç yüzleşmesi gerekecek.