Avrupa Birliği’nin yeni Kara Para Aklamayı Önleme Otoritesi’nin (AMLA) merkezi Almanya’nın finans başkenti Frankfurt’ta olacak. Gözetim organı çalışmalarına 2025 yılı ortalarında başlayacağını açıkladı. AMLA, sınır ötesi faaliyet göstermeleri veya yüksek riskli kabul edilmeleri halinde kripto firmaları da dahil olmak üzere yüksek riskli ve sınır ötesi finansal kuruluşları denetleme yetkisine sahip olacak.
Kripto Yasa Tasarısı 2024’te Yürürlüğe Girecek
AMLA, faaliyetlerini diğer Avrupa Birliği ülkelerindeki mali istihbarat birimleri ve düzenleyicilerle koordine edecek. AB Konseyi ve Avrupa Konseyi tarafından 22 Şubat’ta yapılan bir basın açıklamasında Frankfurt’un yeni ajansın merkezi için tercih edilen şehir olduğu açıklandı. Avrupa Merkez Bankası da bu şehirde bulunuyor. Alternatif yerlerin kısa listesinde ise Brüksel, Dublin, Madrid, Paris, Roma, Riga, Vilnius ve Viyana yer alıyordu.
AMLA’nın genel kurulu tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinin düzenleyici kurumlarından ve mali istihbarat birimlerinden temsilcilerden oluşurken, yönetim organı olan icra kurulu ise başkan ve beş bağımsız tam zamanlı üyeden oluşacak.
İlk kapsamlı Avrupa Birliği kripto çerçevesi olan Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) Haziran 2023’te yürürlüğe girdi, ancak büyük ölçüde stablecoin şemsiyesi altına giren varlık referanslı token’lar ve e-para token’ları ile ilgili kuralların uygulanmasının Haziran 2024’te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Trade platformları, cüzdan sağlayıcıları ve kripto para borsaları ve hizmetlerini içeren kripto varlık hizmet sağlayıcıları için ele alınan kurallar Aralık 2024’te yürürlüğe girecek.
AB’de Yapay Zeka Yasası Ele Alındı
Bu arada Avrupa Birliği, yapay zeka kullanımına ilişkin düzenlemeler hazırlamakla meşgul. 13 Şubat’ta Avrupa Parlamentosu’nun İç Pazar ve Sivil Özgürlükler Komiteleri, dünyanın ilk yapay zeka odaklı mevzuatı olan Avrupa Yapay Zeka Yasası’na ilişkin ön anlaşmayı onayladı.
Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasası, üretken yapay zeka modellerine yanıt olarak içerik oluşturucular için telif hakkı koruması da dahil olmak üzere güvenceler oluşturmayı amaçlamakta. Ayrıca biyometrik kategorizasyon ve sosyal puanlama gibi vatandaşların haklarına tehdit oluşturan yapay zeka uygulamalarını da yasaklıyor. Yapay Zeka Yasası ile ilgili ilk parlamento oylamasının Nisan 2024’te yapılması planlanıyor.