Kripto para piyasasına yönelik birçok şirket dikkat çeken araştırma raporlarını kamuoyuna sunmaya devam ediyor. Buna göre yatırım firması Ark Invest’in son araştırma raporuna göre akıllı sözleşme tabanlı merkezi olmayan finans piyasaları önümüzdeki birkaç yıl içinde trilyonlarca dolar değerinde olabilir. Veriler, kripto endüstrisine ilişkin en son derinlemesine araştırma raporunun bir parçası olarak dikkat çekiyor.
Ark Invest Raporunda Blockchain Alanı
Ark Invest, “Big Ideas 2024″ adlı yıllık araştırma raporunda akıllı sözleşmelerin 2030 yılına kadar yılda 450 milyar doların üzerinde işlem ücreti üretebileceğini öngördü. Bu da akıllı sözleşme platformları için 5 trilyon doların üzerinde bir piyasa değeri yaratabilir. Raporda kripto ve blockchain alanlarının benimsenmesinin internet benzeri bir yörünge izlemesi halinde bunun gerçekleşeceği belirtildi.
2022’de yaşanan kripto krizinin ardından stablecoinler, tokenize hazine fonları ve ölçeklendirme teknolojileri de dahil olmak üzere çeşitli kripto varlık çözümleri ilgi görmeye başladı. Bunların hepsi akıllı sözleşmeler tarafından destekleniyor.
Ark, blockchain verileri üzerinde finansal varlıkların değeri arttıkça dApp’lerle ilişkili piyasa değerinin yıllık %32 oranında ölçeklenebileceğini belirtti. Bu da 2023 yılında 775 milyar dolar olan piyasa değerini 2030’da 5,2 trilyon dolara çıkarabilir. Konuya ilişkin analistler şu yorumda bulundu:
“Henüz emekleme aşamasında olan akıllı sözleşmeler internete özgü yeni bir finansal sisteme güç veriyor.”
Ethereum, 2023 yılında ilk altı ağın piyasa değerinin %68,5’ine sahip olan en büyük kripto sözleşme ağı. Ethereum ekosistemine ek olarak bunlar BNB Chain, Solana, Avalanche, Tron ve Polygon’dur. Ayrıca, ilk altı ağın toplamı 2023 yılında 3,7 milyar dolarlık işlem ücreti üretti.
İşte Dikkat Çeken Veriler
Rapora göre benimsemenin itici güçleri arasında stablecoin projeleri ve gerçek dünya varlığı (RWA) tokenizasyonu yer alıyor. Gelişmekte olan piyasalarda gerçekleşen hiperenflasyon ve küresel istikrarsızlıktaki artış, dolara sabitlenmiş stablecoin projelerine olan talebi yeni zirvelere taşıdı.
Geçtiğimiz üç yıl boyunca dünya genelinde günlük aktif stablecoin adreslerinin sayısının yıllık %93 oranında arttığı bildirildi. Ayrıca, stablecoin transfer hacimleri 2023’te Mastercard’ın transfer hacmini aştı. Ark ayrıca akıllı sözleşmelerin finansal hizmetlerin maliyetini düşürebileceğini öngördü. Toplam yıllık geliri 20 trilyon dolar olan finansal hizmetler sektörünün toplam gelirinin, tüm finansal varlıkların değerine oranla %3,3 olduğunu bildirdi:
“Akıllı sözleşmeler ekonomi üzerindeki bu yükü önemli ölçüde azaltabilir. Akıllı sözleşmeler, geleneksel finansal maliyetlerin çok altında bir bedelle zincir üzerindeki varlıkların oluşturulmasını, sahipliğini ve yönetimini kolaylaştırabilir.”