Lider kripto para birimi Bitcoin, ilk günden bu yana yüksek volatilite sorunu yaşadı. Volatilite, BTC’nin en belirgin özelliklerinden biri olmaya devam ederken, çarpıcı bir rapor yeni verilere dikkat çekiyor.
Bitcoin Volatilitesi, Rekor Kırdı
Kripto para veri şirketi Arcane Research tarafından yayınlanan bir rapor, Bitcoin volatilitesinin geçen Perşembe, Mayıs 2021’den bu yana görülmeyen en yüksek seviyelere ulaştığını ortaya koydu. Bu kritik analiz, hem spot hem de diğer piyasalarda BTC’deki ortalama saatlik yüksek ve düşük seviyelerin farkını kullandı. Kripto para piyasası zor bir dönemden geçerken, meydana gelen sert düzeltmeler de bu durumun somut bir kanıtı olarak algılanabilir. 12 Mayıs’taki en yüksek ve en düşük fiyatların saatlik ortalaması, spot piyasada yüzde 3,68 sapma gösterdi. Bu rakamlar, en son 20 Mayıs 2021’de kaydedilmişti.
2020’nin başında, piyasadaki fiyat hareketliliği göz önüne alındığında volatilite çok daha yüksekti. Bitcoin için en volatil gün, o yıl Mart ayında kaydedildi.13 Mart 2020, kripto para tarihine en volatil günlerden biri olarak kazındı. Spot piyasada saatlik ortalama sapma yüzde 11,91’e kadar ulaşmıştı. Bununla birlikte 2021, BTC için en değişken yıllardan biri oldu ve yüzde 6,81’lik yüksek sapmalara ulaştı.
Volatiliteyi En Çok Ne Tetikliyor?
Bitcoin gibi bir dijital varlıkta yoğun volatiliteyi tetikleyebilecek bir dizi faktör olsa da, en belirgin unsur yoğun satış dönemleri olmuştur. Bu dönemlerde, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin fiyatı önemli ölçüde düştü ve daha da fazla satışı tetikledi. Kaldıraçlı pozisyonların gevşemesi ile birlikte türev piyasalardaki istikrarsızlaştırıcı etkiler de tüm piyasalarda hissedilen bir dalgalanma etkisine yol açabilir. Kripto para piyasasının Perşembe günü tanık olduğu durum da buna benzerdi ve 2022’de bugüne kadarki en volatil günün yaşanmasına yol açtı.
Arcane Research ayrıca, spot piyasanın diğer piyasalara kıyasla baskı nedeniyle daha fazla oynaklık görebileceğini belirtiyor. Rapor ayrıca, piyasadaki mevcut likiditenin, artan oynaklık sırasında aktif piyasa katılımcılarının daha verimli tepki vermesine neden olabileceğini de ekledi. Tersine, spot piyasalar ani piyasa şoklarına daha yavaş tepki verme eğilimindedir.