Uzun bir süredir hangi altcoinlere yatırım yapılmayacağıyla ilgili uyarılar yayınlanıyor. Onlarca kılavuz da paylaşıldı. Ancak kısa vadede yüksek kazanç bekleyen ve abartılı hedeflerin rüyasına kanan yatırımcılar halen mağdur olmaya devam ediyor. Kripto para yatırıcılarının buna benzer yaşadığı binlerce olay varken bugün bile mağdurların olması gerçekten üzücüdür.
Gari Network (GARI)
Solana ekosistemindeki Gari Network (GARI) yazı hazırlandığı sırada %96 kayıpla 0,028 dolardan alıcı bulmaya çalışıyor. Bulmaya çalışıyor çünkü öylesine hacimli satışlar geldi ki bunu rugpull’dan başka bir açıklamasının olması güç. Aslında GARI benzeri çökmeye mahkum altcoinlerle ilgili isim vermeden de olsa çok sayıda uyarı yayınlamıştık. Bugün bile Binance CEO’sunun “listeleme şartları” haberiyle verdiğimi detaylar buna örnektir.
Türk yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği, Twitter da her paylaşımın altına reklamını spamladığı altcoin bugün %96 düştü. Adeta göz göre göre gelen bu düşüş son olmayacak. Daha fazla benzer altcoin benzer kaderi paylaşmaya mahkum, çünkü uçuk hayaller ve spam Tweetler başarılı bir projeye işaret etmiyor. Adeta bir ponzi yapısını akıllara getiriyor.
Güncelleme: Projenin resmi hesabından yapılan duyuruda herhangi bir “hack” olayının olmadığı söyledi. Düşüşe gerekçe olarak “piyasa koşulları” gösteriliyor.
Yatırımcıların Dikkatli Olması Gerekiyor
GARI benzeri altcoinleri çok basit bir şekilde anlayabilirsiniz. Sosyal medyada sizi X altcoine yatırım yapmaya teşvik eden spam Tweetler görüyorsanız. Bu yatırım büyük ihtimalle sizi zarara uğratacaktır. Daha fazla yatırımcıyı projeye çekmek için 7/24 spam paylaşım yapan hesapların bir kısmı ön satıştan alım yapan yatırımcılardır. Daha büyük bir kısmı ise token aldığı fiyatın altına düştüğü için ana parayı kurtarmak için bekleyenlerden oluşur.
Ana parasını kurtarmak için daha fazla yatırımcı çekmeye çalışan ve bunu spam paylaşımlar ile hedefleyen biri size ne kadar güven veriyor? Bu adeta daha fazla yatırımcı çekerek para kazanmaya çalışan ponzi sistemlerine benziyor. Erken dönemde alım yapanlar yeni kurbanları projeye dahil ediyor ve alıcı buldukça ellerindekileri satmak için fırsat kolluyorlar. Binance listelemesi hayaliyle topluluğunu ayakta tutmaya çalışan bu projeler, birkaç bin üyesi bulunan 2-3 borsada listelenerek yatırımcıları cezbedeceğini düşünüyor. Ancak 2017, 2018 yıllarında kripto paralarla tanışan yatırımcılar bunlara benzer binlerce farklı senaryoyu zaten gördü.
O halde hedeflenen kitle, kripto paralarla son 12 ayda tanışan ve pek bir şey bilmeyenler oluyor. Kısa vadede yüksek kazanç hedefleyen ve Telegram gruplarında dillendirilen hedeflerin gerçek olma ihtimaliyle uyuyan yatırımcılar. Onların bir kısmı bugün ana paraların önemli bölümünü kaybetti. Yarın buna benzer farklı bir projede daha fazla Türk yatırımcı para kaybedecek. Sistem tamamen aynı, senaryolar aynı, yöntemler aynı tek değişen şey token isimleri oluyor.
Fayda üretmeyen Twitter da spam yapmaktan başka hiçbir elle tutulur işi olmayan projelerden uzak durarak kendinizi koruyun.