Nisan ayının son haftasında Bitcoin ve altcoin piyasaları ile ilgili ilginç gelişmeler oluyor. Söz konusu gelişmeleri sizler için özetlemek istiyorum.
1- Bitcoin fiyatında sürekli bir artış söz konusu. Bu artışın en temel sebebi dünyanın en büyük coin borsalarından birisi olan bitfinex‘in nakit ödemelerinde ortaya çıkan sıkıntı ve kullanıcıların ödemelerini Bitcoin olarak alıp farklı cüzdanlara aktarmasından kaynaklanıyor. Bitcoin’in “mecburen” talep görmesi, fiyat artışını tetiklemektedir. 1350 dolar seviyesine kadar tırmanan Bitcoin, bitfinex’den yapılacak yeni bir açıklamaya kadar artışına devam etmesi bekleniyor.
2- Bitcoin fiyatını artıran diğer etken ise Poloniex’de yapılan açıklamadır. 2 Mayıs 2017 tarihinden geçerli olmak üzere 17 adet coin (BBR, BITS, C2, CURE, HZ, IOC, MYR, NOBL, NSR, QBK, QORA, QTL, RBY, SDC, UNITY, VOX, XMG ) artık Poloniex üzerinde işlem görmeyecek. Durum böyle olunca altcoinlerden kaçış hızlandı ve altcoin fiyatlarına negatif etki etmeye başladı.Doğal olarakta Bitcoin fiyatı yükseldi.
3- Gündemi meşgul eden diğer bir konu Segwit meselesi. Özetle daha hızlı, etkin ve şeffaf işlem yapmak için oluşturulması planlanan yeni bir iletişim ağı olan Segwit, bir çok altcoin tarafından denenmeye başladı. Segwit’i gündeme getiren Litecoin, 17 dolar seviyesine ulaşmış durumda. Sewgit sinyali veren havuzların anlaşması sonucunda yakın bir gelecekte Litecoin, Sewgit işlemini tamamlayacak gibi görünüyor. Gözden kaçan ve Sewgit işleminin ilk aşaması olan locked in (kilidi açma) başarıyla tamamlayan coin ise Digibyte (Litecoin henüz bu alamaya gelemedi).1 haftalık aktivasyon sürecini başarı ile tamamlarsa Digibyte’ın oldukça popüler bir altcoin olacağını düşünüyorum. Bitcoin için Segwit sinyali veren havuzların sayısının arttığını söylemeden de geçmeyelim. Segwit süreçlerini takip etmek isterseniz : Digibyte, Litecoin ve Bitcoin
4- Değinmek istediğim son konu ise sıcaklığını hala koruyan Bitcoin’in teknik kapasitesi konusu. Hard Fork, Soft Fork tartışması bir yana bir çok ülkenin resmi olarak Bitcoin ile ilgili kararlar almaya başlaması (özellikle Japonya gibi) ve yakın bir gelecekte nakit para gibi aktif kullanılma durumunun ortaya çıkması beni en çok düşündüren konuların başında geliyor. Çünkü hala deneysel bir proje olan Bitcoin, kullanıcı deneyimi açısından bakılınca alışveriş işlemleri için yeterince hızlı olmayışı, dikkatsizlik durumunda dijital cüzdanlarının çaldırılması gibi etkenler beni düşünmeye sevk ediyor. Bence bu durum altcoinler için ciddi fırsat oluşturuyor ve geleceğin dijital paralarının merkezleştirilmiş altcoinlerin arasından çıkacağını düşünüyorum.
Not: Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Kendi kişisel görüşlerimdir.