Binance borsasında da işlem gören popüler bir altcoin hack haberinin ardından düşmeye başladı. Yatırımcılar tedirgin. Özellikle DeFi alanında yaşanan saldırılar 2022 yılı boyunca milyarlarca doların buharlaşmasına neden oldu. Anlaşılan o ki 2023 yılında da siber saldırılar kripto para yatırımcılarının yakasını bırakmayacak.
BAL Token Neden Düşüyor?
Merkezi olmayan borsa Balancer, likidite sağlayıcılarını 6,3 milyon dolarlık fonun risk altında olduğu konusunda uyardı. Toplamda 5 likidite havuzunda sorun var. Bu, Balancer’ın hafifletmeye çalıştığı daha büyük bir potansiyel istismar veya hatanın bir parçası gibi görünüyor. Balancer, diğer havuzlarından bazıları için protokol ücretlerini sıfıra ayarlamak üzere acil durum kontrollerini kullandığını söyledi. Bu, gelecekte açıklayacağı bir soruna karşı koruma sağlamak amacıyla yapıldı. Bu beş havuz için bunu yapamadı, bu nedenle likidite sağlayıcılarını fonlarını olabildiğince çabuk çekmeye teşvik ediyor.
Peki sorunlu 5 likidite havuzu hangileri?
- Ethereum
- Polygon
- Optimism
- Fantom
- DOLA / bb-a-USD
Balancer, kullanıcıların havuz adı verilen çiftler halinde token takası yapmasına olanak tanıyan bir DeFi protokolüdür. Likidite sağlayıcılar bu tokenları havuzlara tedarik eder ve bunun için ücret alır.
BAL Token
Binance borsasında da işlem gören BAL Token duyurunun paylaşılmasının ardından 5,33 dolardan 5,2 dolar seviyesine kadar düştü. Popüler altcoin bugün 5,45 dolara kadar yükselmişti. Yaşanan şeyin bir siber saldırı mı yoksa sistem hatası mı olduğu bilinmiyor. Kripto istihbarat şirketleri tarafından raporlanan şüpheli transferler ise şimdilik bulunmuyor. Eğer bu bir saldırıysa ve potansiyel olarak çalınan varlıklar hareket ettirilirse BAL Token için daha sert düşüşler görebiliriz.
FTX çöküşünün ardından kripto para yatırımcıları merkezi olmayan platformlara daha yoğun ilgi göstermeye başladı. Ancak merkezi borsalardaki suistimal riskinin yanı sıra merkezi olmayan platformlarda da hack riskli bulunuyor. Özellikle düzenli kod denetimlerinden geçmeyen ve yeterli donanıma sahip olmayan ekipler tarafından oluşturulan protokoller kolayca hackleniyor.
Sistemde zafiyet bulamayan saldırganlarsa dün detaylarını paylaştığımız sosyal mühendislik yöntemlerine başvurarak kasaları boşaltmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıla damga vuran Ronin köprüsünün hacklenmesi olayı da bu yöntemle yapılmıştı.