Akbank Direkt Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, Bitcoin ve Blockchain teknolojisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Ulutaş, Akbank LAB ile ilgili çalışmalar için düzenlediği basın toplantısında Blockchain teknolojisi ve uluslararası para transfer sistemlerine değinerek, tüm dünyanın “yeni teknolojilere hızlı adaptasyon” dönemine girdiğini belirtti.
Akbank’ın, uluslararası para transferinde Blockchain teknolojisini kullanarak şeffaflık ve hızı arttırıp maliyetleri düşüren Ripple ile anlaştıklarına değinen Ulutaş, “Türkiye’de bir ilk olarak Silikon Vadisi merkezli Ripple firması yardımıyla Blockchain teknolojisini kullanarak para transfer işlemini gerçekleştireceğiz. 2018 yılında önce kurumsal, ardından bireysel müşterilerimizin işlemlerinde bu teknolojiyi kullanacağız. Yeni dönemde iş birliği yapmak için hem Amerika’dan hem de dünyada öne çıkan diğer ülkelerden finansal teknoloji şirketleriyle temas halindeyiz.” dedi.
Ulutaş, Blockchain teknolojisinin, varlıkları çok yüksek güvenlikte ve aracılara ihtiyaç duymadan, açık bir ağ üzerinden herkesin erişimine sunduğunu anlatarak, kayıtların değiştirilemediği ve geri alınamadığı bir veri tabanı olduğunu söyledi.
Bir gazetecinin, Bitcoin’le ilgili soru sorması üzerine Ulutaş, “Aslında Bitcoin’i tasarlayanlar para transferi için tasarladı. Eğer siz Bitcoin’i para transferi için kullanırsanız Bitcoin’in değerinin 1 lira yada 1 milyon lira olmasını önemsemezsiniz. Ama bunu bir yatırım amacı olarak kullanırsanız şu anda olduğu gibi bir çok kripto para biriminin ortaya çıkmasını sağlarsınız.”dedi.
Bitcoin’i atariye benzeten Ulutaş, “Yeni bir oluşumun ilk çıktığı platform gibi düşünebiliriz. Bitcoin değil önemli olan Blockchain’dir. Blockchain teknolojisi dünyada bir çok işletmenin iş yapma şeklinde inanılmaz tasarruf ve hız sağlayacak bir şeydir. Bitcoin kulak ise Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur. Bitcoin, Blockchain’in yanında hiç bir anlam ifade etmiyor. Blockchain internetin, bilgisayarın icadı gibi, Bitcoin ise onun üzerinde yapılmış bir oyun uygulaması.”
Ulutaş, “Blockchain teknolojisinde öne çıkan sektörler bankacılık, sigortacılık, perakende, sağlık, üretim ve enerji sektörleridir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.