2024 yılı içinde hemen herkes artık Dolar/TL kurunun nereye varacağını konuşuyor. Bu noktada tahminler de gelmeye başladı. Yedi farklı yabancı kuruluştan gelen tahminlerde rakamların hepsinde artış yönlü tahminlerin olduğu görülüyor. Bu durum TL’nin 2024 yılında da değer kaybı yaşayacağını gösteriyor. Yabancı kuruluşların Dolar/TL tahminlerine bakalım.
HSBC Ve Deutsche Bank’ın Dolar Tahmini
İngilere merkezli dev banka HSBC 2024 yılının sonuna doğru doların 33 TL olacağı tahmininde bulundu. Bankanın yaptığı tahmin en düşük tahmin durumunda.
Diğer taraftan Almanya merkezli dev banka Deutsche Bank ise doların yılın sonunda 38 TL olacağını belirtti. Bankanın yaptığı tahmin en iyimser rakamlar arasında ikinci sırada yer almış durumda.
Morgan Stanley Ve Citibank’ın Dolar/TL Tahmini
Morgan Stanley aynen Deutsche Bank‘ın yaptığı tahmini gibi 2024 yılının sonunda doların 38 TL olacağı görüşünde. Diğer taraftan Citibank ise doların TL karşısında daha fazla değer kazanacağını düşünüyor. Bankanın tahmininin 40 TL olduğu görülüyor.
Dolar fiyatının bundan sonraki tahminlerine dair görüşlerde artık 40 ve üstü rakamların yer alması yükseliş odaklı görüşün zirve noktalarını ifade ediyor. Tahminlerde sıra üç yabancı kuruluşta.
S&P, Goldman Sachs Ve Barclays’ın 2024 Yıl Sonu Dolar/TL Tahmini
Standard & Poor doların yılın sonunda 40 TL olacağını düşünüyor. Bu noktada belirlenen tahmin Citibank’ın tahminiyle aynı. Çok uluslu bir Amerikan yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi olan Goldman Sachs ise dolar için 2024 yılının sonunda 40,70 TL’lik bir hedef belirledi.
Son olarak merkezi Londra, İngiltere’de bulunan çok uluslu bir İngiliz bankacılık devi Barclays 2024 yılının sonu için 43,80 TL’lik bir fiyat hedefi verdi. Bu rakam 2024 yılı için en yüksek fiyat hedefi durumunda.
Türk Lirasının Değer Kaybı Ne Anlama Geliyor?
Türk lirasının 2024 yılı sonuna kadar dolar karşısında değer kaybetme ihtimali ve yedi farklı yabancı kuruluşun fiyat tahminlerinin bu duruma işaret etmesinin yansımaları söz konusu. Bu durum, Türkiye’de yüksek enflasyon, mali açıklar gibi ekonomik zorlukların veya belirsizliklerin göstergesi olabilir ve yatırımcıların ABD doları gibi para birimlerini tercih etmelerine yol açabilir.
TL’nin değer kaybetmesi ithalat maliyetlerinin artmasına neden olarak Türkiye’de enflasyonist baskılara katkıda bulunabilir ve bireylerin satın alma gücünü potansiyel olarak etkileyebilir. Ayrıca, değer kaybının önemli boyutlara ulaşması halinde, ülkenin ekonomik sağlığı ve yabancı para cinsinden dış borçlarını ödeyebilme kabiliyeti konusunda da endişelere yol açabilir.