Gündemi meşgul eden önemli haberlerde güzel gelişmeler yaşandı. Önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor? Uzun zamandır beklenen başkanlık yönergesi açığa çıktı. AB PoW yasağını oyladı, Güney Kore kripto yanlısı bir başkan kazandı. Kripto paraları ilgilendiren güzel gelişmeler yaşıyoruz.
Ukrayna Krizi ve Kripto Paralar
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik kendine özgü “özel operasyonu” devam ederken, sakatlayıcı ekonomik yaptırımlar, daha da dramatik bir tırmanışı tetiklemeden Rusya’nın askeri eylemlerine karşı koymak için Batılı güçlerin birincil silahı olmaya devam ediyor. NATO ve müttefiklerinin mali taarruzu ilerledikçe, kolektif Batı’nın birleşik bir cephe oluşturmasını sağlamak siyasi liderlerin başlıca endişesi olmaya devam ediyor.
Batı, kripto paraların yaptırımlardan kaçışa yardımcı olduğu konusunda endişelerini yüksek sesle dillendiriyor. BAE tarafından gelen haberler ise Rus zenginlerin kripto paraları kullanarak burada mülk edindiğini doğruluyor. Önümüzdeki günlerin yeni FUD’u bu olabilir. Güzel haberlere geçmeden önce güncel riskleri de ele almak önemlidir.
3 Olumlu Gelişme ve Kripto Paralar
Biden’ın yürütme emri geldi ve kripto paralarla alakalı negatiflikten uzak görünüyor. Çeşitli kurumlardan kriptoyla ilgili konuları inceleyen en az 14 ayrı rapor istendi. Bu raporların ilgili kurumlardan 90 ila 180 gün gelmesi bekleniyor. Bugüne kadar ABD’li düzenleyicilerin kripto paraları yasaklamaya yönelik sert söylemlerine şahit olmadık, raporları eğer yapıcı düzenlemelere (beklendiği üzere) işaret ederse kripto para yatırımcıları daha da rahatlayabilir. Genel olarak, yürütme emri muhtemelen dijital varlık alanının daha odaklı ve koordineli bir federal gözetiminin yolunu açacaktır.
İkinci büyük ve güzel gelişme ise AB’den geldi. Kripto para topluluğunun gücü artık azımsanamaz. Alman Milletvekili Stefan Berger artan baskı üzerine geçtiğimiz hafta yasak maddesinin düzenlemeden çıktığını açıklamıştı. Ancak bugün “yumuşatılmış” şekilde ilgili madde oylamaya sunuldu. Sonuç, 34 ret oyuyla düzenleme kabul edilmedi.
Son güzel gelişme ise Güney Kore’den geldi. Dikkat ederseniz bu son iki gelişmede kripto para topluluğunun siyaset üzerindeki gücünü görebilirsiniz. Yüzde 1’den daha az bir farkla kripto dostu aday Yoon Suk-yeol, Güney Kore’nin bir sonraki başkanı olarak seçildi. Adayların dijital varlık düzenlemesi konusundaki tutumları, çok iyi bir denge bozucu olabilirdi. Kripto geçen yıl boyunca sıcak bir siyasi konu olurken hem Yoon hem de rakibi Lee Jae-myung, kampanya yolunda kripto dostu duruşlar dile getirdiler. Yoon’un dijital varlık endüstrisini kuralsızlaştırma ve fintech sektörünün bölgesel bir güç merkezi haline gelmesini kolaylaştırma vaatleri, genç Güney Koreli seçmenlerde Lee’nin vaatlerinden daha büyük cevap buldu. Sonuç olarak kripto para topluluğu Güney Kore seçimlerinin yönünü değiştirdi.