Kripto para piyasası zaman zaman resesyona girse de, piyasaya adım atan ICO’lar yatırımcılar açısından kazanç kapısı olmaya devam ediyor.
Ayağı yere basan bir ICO, yatırımcısını zengin edebilir. Mesela Ethereum’u ele alalım. Blockchain platformu yeni kripto para projelerinin neredeyse tamamı tarafından kullanılan ethereum, ICO’sundan beri yatırımcısına aşağı yukarı %2300 kazandırdı. Bu, hem geleneksel piyasada hem de kripto para piyasasında ulaşılması imkansıza yakın bir değer.
Ethereum ICO’suna 100 dolar yatırım yapan biri kripto paranın şimdiki değeriyle güzel bir spor araba alabilir. 1000 dolarlık yatırım ise para havuzunda yüzmeye fazlasıyla yetecektir. NXT de aynı şekilde yatırımcısına büyük bir kazanç getiren kripto paralardan biriydi. NXT ICO’suna yapılan 1000 dolarlık yatırım daha sonra 8 milyon dolara çıkacaktı.
Tüm bunlara rağmen fırsatlar kaçmış değil. 2018’in çok kazandıracak ICO’larını sizin için derledik..
TON [Telegram]
TON, yani Telegram Open Network. Yani, Telegram Açık Ağı. TON tüm kripto paraların ortak problemlerine çözüm getirme amaçlı geliştirildi. Ana fikir oldukça basit: Blockchain’lere ortak bir altyapı sağlandığında daha kolay erişilebilirler. TON’un sacayakları ise şunlar:
- Hız ve ölçeklenebilirlik
- Kullanımı kolay arayüz
- Geniş kullanıcı tabanı
TON, kripto para yatırımcılarının aşina olduğu Telegram uygulamasına entegre edilecek. Yani proje ekibinin aylık 200 milyon kullanıcıya doğrudan erişim şansı var. Al sat imkanı dışında TON’un depolama ve otomatik işlemlerde kullanılabileceği konuşuluyor.
Kazandırma potansiyeli
TON’un en büyük kozu kullanıcı tabanı. Entegrasyon başarılı geçer ve Telegram’daki özellikler güvenli kişisel cüzdanla harmanlanırsa proje başarılı olabilir. Ek olarak TON dünyanın en çok kullanılan kripto parası olur. Telegram rüştünü çoktan ispatlamış bir marka ve kendi alanının öncülerinden biri. Projenin şimdiden büyük ilgi toplaması da yatırıma değer sebeplerden.
Madalyonun diğer yüzü: Risk
İlk olarak yoğun ilginin her zaman iyi bir şey olmadığını açıkça ifade etmemiz gerekiyor. Fikir kulağa hoş gelse de, proje ekibine büyük bir iş düşüyor. Mesajlaşma uygulaması geliştirmeyle blockchain’i her telefona getirerek internette devrim yapmak farklı şeyler.
KODAK
Bu yazıyı okuyanların neredeyse hepsinin Kodak tecrübesi vardır. Fotoğraf denince akla gelen ilk markalardan Kodak bu yıl düzenleyeceği ICO’yla KODAKCoin’leri satışa çıkaracak.
KODAKCoin, blockchain kullanarak fotoğrafçıların dijital haklarını koruma amacıyla geliştirildi. Ana fikir: Dijital fotoğraflar sahibinin bilgisini taşıyacak ve tamamen izlenebilir olacak. Özellikle fotoğrafçıların buna ilgi duyacağı aşikar.
Kazandırma potansiyeli
Yukarıda da belirttiğimiz üzere Kodak’ı tüm dünya tanıyor. Fotoğrafçılık denince akla hemen Kodak geliyor. Bununla birlikte blockchain mülkiyet haklarının takip edilmesinde en iyi yöntem olabilir. Kodak’ın yaptığı da buna bir örnek teşkil ediyor. Bu noktada şu soruyu sormakta fayda var: Fütüristik ve internete bağlı dijital kameralarla dolu bir dünya fikri size de heyecan verici geliyor mu?
Madalyonun öbür yüzü: Risk
Her ne kadar Kodak markası güven verse de, şirketin dijital alanda pek de başarılı bir geçmişe sahip olmadığını not etmekte fayda var. Şirketin önce bunu kabul etmesi gerekiyor. Bunun haricinde bir nokta dikkat çekiyor: Dijital hakların takip edilmesi fikri kulağa hol gelse de, dayatma politikası uygulamak herkesin hoşuna gitmeyebilir. Bir diğer deyişle, fotoğraflarının hakları konusunda herkes Kodak kadar kaygılı olmayabilir.
Cointed
Şirket başta Avusturya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde Crypto ATM’si kurdu. Geliştirilen CTD token’i ATM’lerde kullanılıyor. İşlem ücretlerinin düşük olması sebebiyle Cointed yaygın bir şekilde kullanıma oldukça uygun. ATM’lerde kripto – itibari para değişimi yapmak mümkün.
Cointed kripto paraların tüm dünyada tanınmasına önayak olabilir. Yatırımcıların yanı sıra sıradan kullanıcılar da Cointed ATM’leri sayesinde kripto paralara ilgi duyabilir. Kripto para kullanımının kredi kartı kullanmaktan farksız olabileceğini hiç düşündünüz mü?
Kazandırma potansiyeli
Cointed halihazırda faaliyet gösteren bir şirket, ATM’leri de öyle. Üstelik şirket bankacılık lisansı almaya çalışıyor; ilerisi için gayet olumlu bir sinyal. Öte yandan kripto paralarla işlem yapmak oldukça pahalı bir hale geldi. Cointed bu sorunu ortadan kaldırır ve kriptoları “gerçek” dünyayla buluşturursa kripto para dünyası seviye atlayabilir.
Madalyonun diğer yüzü: Risk
Proje her ne kadar inovatif ve zamanın ilerisinde olsa da, devletler ve bankalar o kadar da inovatif değil. Ne özel bankalar ne de merkez bankaları merkezsiz para ATM’lerinin benzin istasyonları misali her yerde ve herkesin kullanımına açık olmasını istemeyecektir. Bu yüzden devletler ATM’ler için bazı kısıtlamalar getirebilir.
ATF
Rus AgroTech Farming hidroponik (topraksız) tarım aletleri üretiminde uzmanlaşmış bir şirket. Şirketin geliştirdiği özel bir cihazla hiçbir ön bilgiye sahip olmadan ve hiçbir çaba göstermeden kapalı alanda sebze yetiştirilebiliyor. ATF homegrower isimli alet bir uygulamayla kontrol ediliyor.
ATF token’inin iki temel kullanım alanı bulunuyor. Bunların ilki tarım aletlerinin satın alımı ve gönderiminde sağlanan indirim. İkincisi ise hem profesyonel hem de yeni yatırımcılara yönelik: Token’ler hisseye çevrilebiliyor.
Kazandırma potansiyeli
Her şeyden önce hem şirket hem de geliştirdiği ürün işler durumda. Bir diğer ifadeyle proje ekibi hayalperestlerden değil, işinde ciddi insanlardan oluşuyor. Bunun yanı sıra şirketin atılmak istediği ABD ve Kanada pazarında yeterli miktarda organik sebze ve yasal yeşil reçeteli ilaç üretilmiyor. Bu da ATF homegrowner’ın ve ATF token’inin bu ülkelerde büyük talep görmesine sebep olabilir. Diğer ülkelerde de organik tarıma duyulan ihtiyaç token’i ve ürünü zirveye taşıyabilir.
Madalyonun diğer yüzü: Risk
ATF homegrowner bazı kişilere gereğinden fazla fütüristik gelebilir ve bir bilim kurgu romanını andırabilir. Zira alete sahip olan herkes evinde tarım yapabilecek. Öte yandan aletin fiyatının pek de ucuz olduğu söylenemez.
Envion
Envion’un geliştirdiği ürün güneş enerjisini, yüksek teknoloji madenciliğini ve küresel bir topluluğu kombin ediyor. Sistemde her şey elektrik fiyatlarına bağlı. Örneğin güneş enerjisi santralleri talep edilen miktardan fazla üretim yaptı. Bu durumda fiyat düşüyor.
Proje kapsamında ucuz elektrik kullanan mobil madencilik cihazları dağıtılacak. Böylece hem kullanılır ısı üretilecek hem de kripto madenciliği yapılacak. Envion bunun yanı sıra madencilerin bağlanacağı bir blockchain ağı kurdu.
Kazandırma potansiyeli
Projeyle birlikte elektrik fiyatları ve çevresel etki gibi kripto para dünyasının büyük sorunlarının tamamen ortadan kalkacağı düşünülüyor. Hepimiz bitcoin madenciliğinin dünyaya büyük zarar verdiğini ve oldukça pahalı olduğunu biliyoruz. Bunun çözümü ise basit: Envion ve artan güneş enerjisiyle yapılan madencilik fikri. Blockchain bir nevi madenciliğin kolay bir şekilde yapılmasında kullanılacak ve bunun iyi bir kazanç getirme potansiyeli yüksek. Envion madencilik topluluğu ise bir yazılım aracılığıyla birbirine bağlanacak. Böylece proje oldukça sağlam temeller üzerine oturacak.
Madalyonun diğer yüzü: Risk
EVN token’i edinmek görece zor. Diğer token’lerin aksine, EVN almak için kişisel veriler ve bazı belgeler şart. Bir diğer sorun da kargo ve üretim masraflarının fazla oluşu. Sonunda kazanç potansiyeli yüksek olsa da, başlangıçta belli bir birikim gerekebilir.
Alıntı: Medium