IOTA Vakfı 2018 yılı boyunca kullanıcıların cüzdanlarından çalınan kripto paraların büyük çoğunluğunu geri aldıklarını açıkladı. Geri kazanılan kripto paraların toplamda 11 milyon dolar değerinde olduğu belirtildi. Güvenlik güçleri bu kripto paraları suç işleyenlere karşı delil olarak kullanabilecek.
Hacker Tutuklandı
IOTA (MIOTA) kurucularından ve IOTA yönetimi başkan yardımcısı Dominik Schiener Reurers’a verdiği demeçte şunları söyledi:
Bildiğimiz kadarıyla 10 milyon euro’nun çok az bir miktarı bulunamadı. Borsalar hacker’ların hesaplarını kitledi. Parayı kaçırmaya çalıştılar ancak başarılı olamadılar.
Schiner ilk başta bir hacker grubunun organize saldırısı olduğunu düşündüklerini ancak sonradan İngiltere vatandaşı bir şahsın saldırıyı gerçekleştirdiğini öğrendiklerini belirtti. Hacker Europol tarafından geçen hafta tutuklandı. Şimdiye kadar hacker’ın kimliği açıklanmadı.
IOTA Cüzdanları
Hack vakası 2018’in başlarında rapor edilmişti ve IOTAseed.io üzerinden yürütülmüştü. Bu site IOTA cüzdanlarına girebilmek adına 81 haneleri seed kodunu oluşturmaya yarıyordu. Zanlı saldırısını gerçekleştirmeden önce bu siteyi 5 ay boyunca açık tuttu. Seed kodlarını bu site aracılığıyla oluşturan yatırımcıların verilerini sakladı. Sonra verileri cüzdanlara girmek için kullandı.
Mağdurlar kripto paraları çalındıklarındaki fiyatlardan kripto paralarını geri alamadılar. IOTA fiyatı ne kadar düştüyse o kadar zararları oldu. Ancak bu kendi hatalarıydı, 3. bir tarafa güvenmeyi seçtiler. Özellikle seed’lerini hiç kimseyle paylaşmamaları ve özel tutmaları gerekirdi. IOTA’nın hash fonksiyonu oldukça sağlam olsa da henüz IOTA cüzdanları için seed yaratmaya yarayan aracı bulunmuyor. IOTA ile ilgili IOTA: Kusurlu Ama Heyecan Verici başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.