Yatırımcıların ve analistlerin “Rising Wedge” olarak da karşılaştıkları Yükselen Takoz Formasyonu, iki trend çizgisinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir tür grafik desenidir. Takozlar genel olarak bir devam ya da ters grafik desenleri olarak nitelendiriliyor. Takozlar, oluştukları eğilime bağlı olarak Yükselen Takoz veya Düşen Takoz olarak değerlendiriliyor.
Rising Wedge Nedir?
Yükselen Takozlar bir yükseliş trendinden sonra oluşuyor ve düşüş eğilimini gösteriyor. Bir varlığın fiyatı belirli bir süre yükseldiğinde, iki birleşen trend çizgisi tarafından yükselen bir kama oluşuyor. Bu noktada analistler hat birleşmeden önce satıcıların piyasaya girdiğini ve bunun sonucunda fiyatların ivme kaybettiğini dile getiriyor. Bu durumun da fiyatların üst veya alt trend çizgilerinden kırılmasına neden olduğu ve genellikle fiyatların trend çizgisinin aksi yönünde bir kırılım gerçekleştirdiği ifade ediliyor.
Yükselen Takoz Bize Ne Söyler?
Yükselen takozların konumuna bağlı olarak trendin devam edip etmeyeceğinin anlaşılabileceği ifade ediliyor:
- Yükseliş Trendinde Yükselen Takozlar: Bir yükseliş trendinde görülen Rising Wedge, trendin tersine dönebileceği yani düşüşlerin başlayabileceği sinyalini verebilir. Bu noktada yatırımcılar genel olarak short pozisyonlar oluşturma eğilimine girebilir.
- Düşüş Trendinde Yükselen Takozlar: Düşüş trendinde görülecek olan Rising Wedge, önceki trendin devam ettiği yönünde sinyaller verebilir. Düşüş trendinde Yükselen Takozlarda yatırımcıların kısa yani short pozisyon açma eğiliminde oldukları görülüyor.
Deneyimli yatırımcıların, bu modelde kırılm meydana geldikten sonra hedefe hızla ulaşabildikleri için bu modeli sevdikleri düşünülüyor. Bir işlem yapılmadan önce onayı gelmesi gereken diğer kalıpların aksine, takozların çoğu zaman onaya ihtiyacı bulunmuyor. Dolayısıyla normal koşullarda kırılım gerçekleşir ve yatırımcıların hedeflerine hızlı bir şekilde vardıkları görülür. Bu sebeple de deneyimli yatırımcılar Rising Wedge’de short pozisyonları kullanıyor.
Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.