Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce ChatGPT’nin kullanıcıların beğenisine sunulması; Google, Microsoft ve Meta gibi teknoloji devlerinin aynı anda harekete geçmesine neden oldu ve hepsi de yapay zekanın inovasyonu ve benimsenmesi söz konusu olduğunda geride kalmaktan korkuyor gibi görünüyor. Yüz milyonlarca insanın her ay yapay zeka sohbet robotlarının gücünü denediği günümüzde daha fazla kullanıcı teknolojinin gücünü kavradıkça yapay zekanın günlük hayatımızda oynadığı rolün katlanarak artması bekleniyor.
Ünlü İsimden Dikkat Çeken Yapay Zeka Yorumu
Tools For Humanity CEO’su ve kurucu ortağı Alex Blania, yatırım şirketi FT Partners ile kısa süre önce yaptığı bir görüşmede yapay zekanın bir gün çevrimiçi etkileşimlerin büyük kısmını yönlendirebileceği fikriyle ilgili endişelerini açıkladı. Bu öngörü gerçekleşirse internette kimin gerçek bir insan olup olmadığını ayırt etmek çok önemli hale gelebilir. Blania, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Sorunu ele almak için girebileceğiniz üç ana alan var: Birincisi müşterini tanı (KYC) yani temel olarak hükümet altyapısı. İkincisi; insanların güven ağı dediği şeyi yaparsınız yani sen beni tanırsın, ben seni tanırım, birbirimize belirli bir güven değeri atarız. Böylece birbirini tanıyan insanlardan oluşan bir ağ kurarız. Ve sonuncusu da biyometri olacak.”
Tartışma kişiliğin kanıtı kavramına yöneldiğinde Tools for Humanity, çevrimiçi kimliklerini doğrulamalarına yardımcı olmak amacıyla insanların irislerini taramak için küre cihazları kullanan bir kişilik kanıtı kripto projesi olan Worldcoin’in ana geliştiricisi olarak biliniyor.
Blockchain ve Güvenlik Tedbirleri
İnternet, halihazırda hem dezenformasyon yaymak hem de insanları kandırmak için kullanılan kötü niyetli aktörler ve sahte bot hesaplarla doluyken birçok düşünce lideri yapay zekanın yükselişinin sonunda kötü niyetli davranışları daha da kötüleştireceğini düşünüyor. Konuya ilişkin Worldcoin çözümü ise bu yaklaşımla ilgili büyük ve yaygın bir endişeye neden oluyor. Buna göre birçok insanın son derece hassas kişisel veya biyometrik bilgiler gibi kimliklerini doğrulamak için gereken verileri vermekten endişe duyabileceği bir gerçek.
Bilgisayar korsanlığı ve kişisel verilerin sızdırılması olağan bir durumken insanlar milyarlarca insanın kişiliğini kanıtlamayı mümkün kılmak için gerekli verileri teslim etme konusunda nasıl güven duyabilirler? İşte bu noktada Blania gibi bazı şirketler blockchain teknolojisinin çok önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor. Blania konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
”Kripto ve blockchain teknolojisinin temel fikri merkezi olmayan bir şey inşa etmektir.”
Blokchain teknolojisinin kalbinde; bozulamaz, dağıtılmış veritabanları olarak hizmet veren ve şifrelenebilen bilgileri merkezi olmayan bir şekilde depolayan dijital defterler yer alıyor. Bu durum hiçbir varlığın veriler üzerinde tek başına kontrol sahibi olmadığı anlamına gelir. Birçok blockchain savunucusu, tek bir varlığın saldırılara veya değişen durumlara karşı daha savunmasız olma eğiliminde olduğunu, merkezi olmayan bir sistemin ise işbirliği ve fikir birliğine dayandığı için daha güvenilir olacağını savunuyor.