Yapay zeka alanındaki gelişmeler son günlerini yaşadığımız 2023 yılında kripto için de oldukça önemliydi. Nvidia hisselerine artan talep, yapay zeka altcoinlerinin yaşadığı etkileyici ralliler derken yatırımcılar için kritik bir dönem yaşadık. Üstelik bu yıl geleceğin de bir projeksiyonu gibiydi. Peki 2023 yılında yapay zeka alanında neler oldu?
Yapay Zeka Önemli Gelişmeler
Kasım 2022’de OpenAI ChatGPT‘yi başlattı. 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştı ve bu malumun ilamıydı. Devasa hızda büyüdü, internetin mevcut şartlarda yeni fikirleri nasıl da hızlı biçimde kabul ettirdiğinin örneğiydi. Farklı ürünlerle karşılaştırıldığında GPT’nin 1 milyon kullanıcıya ulaşma hızı Facebook, Twitter gibi büyük şeylere göre eşsizdi.
2023 yılında yapay zeka alanındaki hype büyürken AI odaklı altcoinlerin de 10 kattan fazla değerlendiğini gördük. Peki 2023 yılında yapay zeka için dönüm noktası diyebileceğimiz hangi gelişmeleri yaşadık?
Biden’ın Yapay Zeka Konulu İdari Emri
30 Ekim tarihinde ABD Başkanı Biden dünyanın geri kalanı için de son derece önemli olan 63 sayfalık kararnameyi imzaladı. 2022 Kasım ayından bu yana söylediğim şey insanların GPT sayesinde yapay zekanın elle tutulabilir bir şey olduğunu gördüğüydü. Artık herkes yapay zekanın neye benzediğini görüp tecrübe ettiğine göre ABD’nin de harekete geçmesi gerekiyordu.
Kararnamede yer alan hükümlerin birçoğu, çeşitli ABD devlet dairelerine ve kurumlarına daha fazla rehberlik yapmaları veya rapor yazmaları talimatını veriyor. Yapay zekanın riskleri bu kararnamede ele alındı. Başlıca riskler şunlardı;
- Otomasyonun işgücü piyasası üzerindeki etkileri
- Yapay zekanın sivil haklar ve mahremiyet hakları üzerindeki etkileri
- Sınırsız büyüme ve etkileri
Birleşik Krallık Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi
Biden’ın kararnameyi imzalamasından 48 saat sonra 28 ülkeden yetkililer Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi için İngiltere’ye gitti. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, zirveyi düzenleyerek ve eski teknoloji yatırımcısı Ian Hogarth liderliğinde Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü’nü kurdu. Bu AI dil modellerinin güvenliğini, risklerini test edecek bir oluşumdu.
Katılımcı ülkeler dil modellerinin oluşturan, geliştirenlerinin sorumluluğuna dikkat çeken ve iş birliğini taahhüt eden bir bildiri imzaladı. Zirve aynı zamanda en güçlü YZ modellerini geliştiren şirketlerin güvenlik politikalarının açıklamalarını talep etme dahil bazı kararlara ev sahipliği yaptı.
Katılımcılar 2024 yılının Mayıs ve Kasım aylarında sırasıyla Güney Kore ve Fransa’da yeniden toplanacak.
Dünyanın iki süper gücü olan ABD ve Çin bu programa aynı anda katılmış olsa da Amerika öngöremediği riskler nedeniyle rakibine çip satışlarını sınırlandırmayı düşünüyor.
AB Yapay Zeka Yasası
2021 Nisan ayında temelleri atılan yapay zeka yasası 2 yılı aşkın sürenin ardından Haziran 2023’te son aşamasına geldi. 8 Aralık tarihinde bir anlaşma açıklandı. Yeterince büyük miktarda hesaplama gücü kullanılarak eğitilen temel modeller sistemik olarak “üst düzey” olarak tanımlanacak ve şeffaflık, siber güvenlik gereklilikleri gibi düzenlemelerle karşı karşıya kalacak. Google’ın Gemini’si veya OpenAI tarafından başlatılan GPT gibi büyük dil modellerinin riskleri de böylece azaltılmış olacak.
Buna ek olarak, geçici olarak kabul edilen yasa, işyerlerinde veya okullarda kullanılan duygu tanıma sistemleri gibi belirli yapay zeka kullanımlarını yasaklayacak. Eğitim, güvenlik gibi alanlarda kullanılan yapay zeka ürünleri ise sıkı denetime girecek.
Sonuç ve 2024 Beklentisi
Önümüzdeki yıl regülasyonların daha da olgunlaşması bekleniyor. Haziran ayında ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Kongre’yi kapsamlı kripto yasası için zorlayacağını söyledi. 2024 yılı aynı zamanda ABD için seçim (Kasım ayında) dönemi ve Senato’nun kripto ve AI regülasyonları için sıkı çalışması gerekecek.
BM Genel Sekreteri António Guterres, Ekim 2023’te bir yapay zeka dayanışma organı duyurdu. Bu organ, ilki 2023 sonuna kadar ve ikincisi Ağustos 2024 sonuna kadar olmak üzere yeni bir BM yapay zeka ajansı için rapor yayınlayacak. 2024 Eylül ayında bir zirve düzenlenecek.