The Bank for International Settlements (Uluslararası Ödemeler Bankası) (BIS), merkez bankalarının siber güvenlik için üretken yapay zekayı benimseme eğiliminde olduğunu gösteren bir rapor yayımladı. 63 merkez bankası ve para otoritesinden oluşan BIS, 32 üye merkez bankası arasında bir anket yaparak, bu bankaların üretken yapay zeka araçlarını siber güvenlik operasyonlarına dahil etme konusundaki ilgisini ölçtü. Raporda, katılımcıların %71’inin halihazırda üretken yapay zeka kullandığı, %26’sının ise bu tür araçları önümüzdeki bir iki yıl içinde entegre etmeyi planladığı belirtiliyor.
Üretken Yapay Zekaya Övgü
Üretken yapay zeka, onu zaten uygulayan merkez bankalarından övgü aldı. Özellikle geleneksel güvenlik önlemlerine kıyasla siber tehditleri tespit etme konusundaki etkinliğiyle dikkat çekti. Ayrıca, siber saldırılara yanıt sürelerini hızlandırmada ve şüpheli desenleri ve anormallikleri belirlemede de önemli rol oynadı. Ancak, bu faydalara rağmen, merkez bankaları arasında üretken yapay zeka araçlarının uygulanmasıyla ilgili maliyetler konusunda endişeler devam ediyor.
BIS raporu, merkez bankalarının karşılaştığı başlıca siber güvenlik risklerine de vurgu yapıyor ve sosyal mühendislik, sıfır gün saldırıları ve yetkisiz veri ifşası gibi konuları en önemli öncelikler arasında gösteriyor. Bununla birlikte, merkez bankaları arasında üretken yapay zeka araçlarının rutin görevler için siber güvenlik personelinin yerini alabileceği ve böylece diğer stratejik girişimlere yönlendirilebilecek kaynakların serbest bırakılabileceği konusunda yaygın bir inanç var.
BIS’in, aralarında Avustralya, Çin, Fransa, Japonya, İsviçre ve ABD‘nin de bulunduğu çeşitli önemli ekonomilerden merkez bankalarını içermesi, üretken yapay zekayı benimseme eğiliminin küresel önemini vurguluyor.
Yenilikçi Projelerin Keşfi
Siber güvenliğin yanı sıra, BIS, dijital finans alanında diğer yenilikçi projeleri de keşfetmeye aktif olarak devam ediyor. Son olarak, özel finans kurumları ile birlikte para sistemi içinde varlık tokenizasyonunu araştırmayı amaçlayan ve yedi merkez bankası ile iş birliği yapılan “Agora Projesi“ni duyurdu. Bu girişim, merkez bankalarının finansal altyapıyı ve verimliliği artırmak için yeni teknolojilerden yararlanma konusundaki süregelen çabalarını yansıtıyor.
BIS raporu, merkez bankaları arasında siber güvenlik amacıyla üretken yapay zekanın artan kullanımını vurguladı. BIS raporu bu teknolojinin siber tehditlere karşı savunmaları güçlendirme potansiyelini ortaya koyarken, uygulamanın getirdiği zorlukları ve riskleri de kabul ediyor.