XRPL blockchain’indeki Clawback teklifi kurumsal yatırımcılar için talebi artırabilir peki XRP Coin fiyatını nasıl etkileyecek? Piyasa değerine göre ne büyük altcoinlerden olan XRP Coin uzun süredir kendinden beklenen performansı gösteremiyor. Fiyat tekrar 0,5 dolar desteğinin altına sarktı. Peki son gelişme fiyat için destekleyici olacak mı?
XRP Clawback Nedir?
Bu özellik ihraççılara dağıtılan varlıklar üzerine gelişmiş kontroller getiriyor. Örneğin, ihraççılara, hesap erişiminin kaybedilmesi veya dolandırıcılık faaliyetleri gibi durumlarda fonları geri alma yeteneği gelecek. Şimdilik doğrulayıcıların yüzde 94’ü Clawback için lehte oy verdi. Resmi duyuruda şunlar yazıyor;
“Düzenleyici amaçlar doğrultusunda, bazı ihraççıların hesaplara dağıtıldıktan sonra ihraç edilen tokenları geri alma kabiliyetine sahip olması gerekir. Örneğin, bir ihraççı tokenlerin yasa dışı faaliyet nedeniyle yaptırım uygulanan bir hesaba gönderildiğini keşfederse, ihraççı fonları geri alabilir veya geri çekebilir.”
Ripple‘ın Baş Teknoloji Sorumlusu David Schwartz bu yeteneğin yasal anlaşmazlıkları çözmek ve mahkeme kararlarını uygulamak için önemine vurgu yaptı. Schwartz, Clawback özelliğinin XRPL’de halihazırda mevcut olan Dondurma özelliğinden farklı olduğunu açıkladı.
Artıları ve Eksileri Neler?
Her ağ güncellemesinde olduğu gibi atılacak adımların olumlu ve olumsuz yönleri vardır. XRP Clawback için bazı artı/eksi yönler şunlar;
Artıları
- Olası güvenlik ihlallerinde tüm fonların dondurulmasına gerek kalmadan varlıkların geri kazanılması.
- Ani mevzuat değişikliklerinden etkilenen tokenize varlıkları içeren işlemlerin geri çevrilmesine olanak tanır.
- Token ihraç edenler gerekli koşullarda varlıklarını çekip tekrar ihraç etme olanağına sahip olur.
- Kurumsallar için ağ kullanılabilirliği genişler
Eksileri
- Bitcoin gibi ağların aksine işlemlerin geri döndürülememesi hassasiyetinin üstü çizilmiş oluyor.
- XRP merkezi olmayan ağdan fiat para destekli merkezi ağlara benzer bir yapıya dönüştü eleştirilerine maruz kalabilir.
- Clawback özelliği, ihraççıların kullanıcıların varlıklarına müdahale etmesine izin verebilir.
XRP Coin Fiyatı Artar Mı?
Burada iki farklı yol var. Kurumsalların artan güveni ve regülasyonlara uyum nedeniyle ağ daha aktif hale gelip altcoin fiyatının artmasını sağlayabilir. Ya da kullanıcı özerkliğinin tehlikeye atılması ve diğer merkeziyet eleştirilerinin ortasındaki endişelerden dolayı fiyat düşer.
Fakat burada merkezilik eleştirilerinin yatırımcıların azınlık grubu tarafından ciddiye alınma ihtimali daha yüksek. Yatırımcıların çoğu daha fazla faaliyet, büyüme ve altcoin fiyatlarının artmasını önemser. Bu yeteneklere sahip alternatif ağlara baktığımızda (veya benzer yeteneklere sahip Ethereum, Stellar) yatırımcı için bu durum pek bir sorun teşkil etmediğini görüyoruz.