Dünya genelinde birçok ülke kripto paralar konusunda yasal çerçeveyi oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de bu konuda çalışmalar yapıyor ve 2021 yılında gelmesi beklenen düzenleme epeydir gecikti. Ancak FATF gri listesinden çıkabilmemiz için daha fazla gecikilmemesi gerekiyor. Nitekim Bakan Mehmet Şimşek de bu minvalde açıklama yapmıştı.
Kripto Para Yasası
Bakan Şimşek Ocak ayı bitmeden yasanın TBMM’ye geleceğini birçok kez söyledi ancak 21 Şubat itibariyle komisyona gelen herhangi bir taslak yok. Fakat tasarı konusunda son aşamada olunduğunu doğrulayan bazı gelişmeler var.
AK Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri CoinDesk’e verdiği röportajda düzenleme üzerindeki çalışmanın sürdüğünü ve önceliğin yatırımcı korumasına verildiğini söyledi. İnovasyonu destekleyecek tarzda kurallara odaklanıldığının da altını çizdi.
“Amacımız vatandaşı güvence altına almak, yatırımcıyı korumak, platformları düzenlemek ama aynı zamanda inovasyonun önünü açan bir yasa tasarısı ortaya koymak”.
AK Parti’de Bilgi ve İletişim Teknolojileri’nden sorumlu olan Ömer İleri hukuk uzmanları ve kripto para ekosisteminden temsilcilerle bir araya geldi. İleri’ye göre, Türkiye’nin blockchain ve yapay zeka gibi çeşitli teknoloji alanları için geleceğe dönük önemli planları var.
“Bugünkü toplantı bu anlamda gerçekten çok faydalı oldu. Sektör temsilcileri durum değerlendirmesine ilişkin düşüncelerini paylaştılar. Taslakta nelerin yer alması gerektiği konusunda görüşlerini ifade ettiler. Açıkçası bu süreçte hepimizin benzer düşüncelere sahip olduğunu görüyoruz”.
Söylentiler ve Tasarı
Ortada az kişinin gördüğü ve taslak sızıntısı olan bir şey var. Bu konuda sektörde tanınan isimler çok fazla ve her biri o taslaktan bölümler açıkladı. Genel olarak borsaların sorumluluklarını, üst düzey yöneticilerin risklere karşı yükünü artıran bu taslak yatırımcıları ilk aşamada pek ilgilendirmiyor. Asıl ilgilendiren vergi gibi konuların sonraki düzenlemede yasalaşması bekleniyor.
2021 yılından bu yana global borsaların Türkiye’de faaliyetinin engellenmesine dair yerel borsalardan bir veya birkaçının talepte bulunduğu konuşuluyor. Şimdilik Türkiye’de şirket açan global borsaların engellenmesi gibi bir şey de taslakta (dedikodulara göre) yok. Bu yüzden dedikoduları bir kenara bırakıp taslağın meclise geldiğini görmek gerekiyor. En azından 3 aya yakındır konuşulan dedikoduları artık bir kenara bırakıp gerçeği görmenin zamanı gelmiş olmalı.