Terraform Labs, iflas başvurusunda bulunma kararının Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun açtığı davanın temyiz sürecini takip etmesine yardımcı olacağını açıkladı. Terraform Labs CEO’su Chris Amani, 30 Ocak’ta Delaware İflas Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda 11. Bölüm iflasının SEC ile olan davasını başarılı bir şekilde temyize götürmek için kritik olduğunu belirtti.
Yöneticiden Dikkat Çeken Açıklamalar
Terraform Labs, 21 Ocak’ta iflas başvurusunda bulundu. SEC’e karşı temyize gidilebilmesi için genellikle Terraform Labs’in toplam kararın %110’u tutarında bir “supersedeas bond” ödemesi gerekiyordu. Ancak 11. Bölüm iflas korumaları firmanın teminat yatırmasına gerek kalmadan temyize gitmesine olanak sağlayabilir:
“Başarılı bir temyiz borçlu aleyhindeki en büyük iddiayı ortadan kaldıracak ve böylece borçluya, alacaklılarına ve daha geniş anlamda topluma fayda sağlayacak.”
Amani, firmanın yaklaşan temyiz başvurusunda SEC’in firmayı veya kurucu ortağı Do Kwon’u suçlamak için gerekli yetkiye sahip olmadığını savunacağını yazdı. Terraform Labs’e ait kripto varlıkların menkul kıymet olarak adlandırılamayacağını savunan Amani, davanın SEC’in yargı yetkisi dışında kaldığını iddia etti.
Amani ayrıca Terraform Labs’ın hazinesinde yaklaşık 28 milyon dolar değerinde Bitcoin, 7 milyon dolar değerinde çeşitli kripto para varlıkları ve yaklaşık 87 milyon dolar değerinde Luna token bulunduğunu iddia etti.
Terraform Labs İflasının Ardından Neler Yaşandı?
SEC, Şubat 2023’te Terraform Labs ve Kwon’a karşı hukuk davası açmış ve her ikisini de eskiden UST ve LUNA olarak bilinen kripto varlıkları içeren milyarlarca dolarlık kripto varlık menkul kıymet dolandırıcılığı düzenlemekle suçlamıştı. Konuya ilişkin son başvuru, SEC’in Kwon’un yaklaşan dolandırıcılık davasını hukuk ekibinden davayı erteleme talebini aldıktan sonra 25 Mart’a ertelemeyi kabul etmesinden yaklaşık iki hafta sonra geldi.
Kwon’un Terra Luna ekosistemi Mayıs 2022’de iflas etti. Firmanın iflas etmesinden kısa bir süre sonra Kwon’un sahte seyahat belgeleriyle ülkeden kaçmaya çalışmasının ardından Mart 2023’te Karadağ’da tutuklanana kadar nerede olduğu bilinmiyordu. ABD ve Kwon’un anavatanı Güney Kore, Kwon’un iadesini istiyor ve Kwon’un her iki ülkede de çeşitli cezalara çarptırılması muhtemel. Kwon eğer Güney Kore’ye iade edilirse suçlarının çoğunu işlediği iddia edilen dava sürecinde 40 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.