Son rapor, Mayıs ayının başlarındaki Terra çöküşünün bilinmeyenlerini ortaya çıkarıyor. On milyarlarca doların kaybolduğu çöküşte, sayısız yatırımcı tüm parasını kaybetti. Yeni LUNA ağı başlatıldı, tokenler dağılıyor ve yeni LUNA borsalarda listelenmeye başlandı. İşte tüm detaylar.
Nansen araştırmacıları Terra’dan Ethereum’a zincir üstü verileri incelerken toplam yedi cüzdan belirledi. Raporda ayrıca, UST de-pegging işleminin bilgisayar korsanları veya saldırganlar tarafından gerçekleştirilmediği sonucuna varıldı. Bir stablecoinin 1 dolara sabitliğini kaybetmesine “de-pegging” deniyor.
Nansen raporu, Terra çöküşünü araştırmaya yönelik bir girişimdir. Rapor, saldırının Terra ekosisteminde iyi finanse edilmiş yedi cüzdandan oluşan bir grup tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Namsen araştırmacıları, 7-11 Mayıs tarihleri arasında zincir üzerindeki verileri incelediler. Yedi cüzdan başlangıçta Anchor’dan UST likiditesini çekmeye başladı. Ardından, likiditeyi Wormhole köprüsü aracılığıyla Ethereum’a taşımaya başladılar ve daha sonra Curve’nin likidite havuzlarındaki diğer stablecoinlerle takas ettiler. Son olarak, çöküş başladığında doğan arbitraj fırsatlarından kazanç elde ettiler.
Peki Nansen raporunda bahsi geçen cüzdanlar hangileri ve tek tek nasıl kullanıldı? BlackRock ve Cidatel gibi şirketlerin süreçte parmağı olduğu iddiası ilk günden bu yana dillendiriliyordu. Bu cüzdanlarda komplo teorileriyle ilişkilendirilen şirketlere dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.
Rapor ayrıca, az sayıda “oyuncunun” çökmeye neden olan güvenlik açıklarını bulabildiği sonucuna vardı:
“Bu zincirleme çalışma, UST’yi istikrarsızlaştırmaya çalışan bir “saldırgan” veya “hacker” anlatısını çürütüyor. Bunun yerine, özellikle UST’nin diğer stablecoinlere sabitlenmesini sağlayan Curve havuzlarının sığ likiditesiyle ilgili olarak, az sayıda oyuncunun güvenlik açıklarını belirlediğini ve arbitraj yaptığını bulduk”.
KuCoin, Gate, Bybit, Kraken ve birkaç borsada daha işlem gören 1 milyar arzlı yeni LUNA 5,84 dolardan alıcı buluyor.