Kripto para yatırımcıları için internete bağlı bir bilgisayardan daha kazançlı veya kayıplı başka bir şey yok. Trade yaparak çok ciddi kazanlar elde edebilir veya saldırganların hedefi olarak tüm birikiminizi kolayca kaybedebilirsiniz. Bugünlerde cihazı aşırı ısınan ve yüksek CPU kullanımından şikayet eden çok fazla insan var. Gelin risklere ve bunları nasıl fark edeceğinize değinelim.
Bilgisayar Neden Isınır?
Bugünlerde çok daha fazla aranan konulardan biri bu, yüksek CPU kullanımı. Dünya çapındaki Google Trends verileri bu konudaki aramaların Nisan ayı itibariyle önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Cihazların yavaşlamasına, aşırı güç tüketmesine ve ısınmasına neden olan şey genelde Cryptojacking saldırılarıdır.
Cryptojacking cihazınızın bilgi işlem gücünü kullanarak sizden habersiz biçimde kripto para madenciliği yapar. Ücretsiz internet, bilgi işlem gücü ve elektrik ile saldırganlar çok sayıda bilgisayarı zararlı yazılımlarla birer madencilik cihazına dönüştürüyor.
Bu uygulamalar aynı zamanda cihazlarda arka kapı görevi de üstlenir. Yani madencilik için çalışan uygulamaların kimi zaman uzaktan zararlı yazılımlar çalıştırarak bilgi topladığını da görürüz. Bu da direkt olarak cüzdanların boşaltılmasını sağlar.
Cihazınız Risk Altında Olabilir
Nisan ayında dört yılın en yüksek seviyesine ulaşan Google aramaları bize daha fazla yatırımcının bu konuda risk altında olduğunu söylüyor. Üstelik sadece bilgisayarlar değil akıllı telefonlar da saldırganların hedefi oluyor. Fidye yazılımları ya da veri ihlallerinin aksine cryptojacking olayları çok daha zor tespit ediliyor. Mağdurların önemli bölümü bunun donanımlarıyla alakalı olduğunu düşünüyor.
CoinJournal (net) tarafından hazırlanan rapor yüzde 400’lük saldırı artışından bahsettiği için cihazınızı kontrol etmenizde fayda var. CoinJournal’da Finansal Analist olan Onose Enaholo şunları söylüyor;
“Cryptojacking, siber suçlarda yeni bir aşamayı temsil ediyor; burada amaç artık verilerinizi ve hatta paranızı çalmak değil, bilgisayarınızın işlem gücünü ele geçirmek. Kripto korsanlığındaki 4 kat büyüme hem bireylerin hem de kuruluşların siber güvenlik stratejilerini sadece verilerinin korunmasını değil, cihazlarının işlem gücünün korunmasını da içerecek şekilde yeniden düşünmelerini gerektiriyor.”
SonicWall’un Ürün Güvenliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bobby Cornwell ise fidye yazılımı saldırıları azalırken kripto korsanlığının katlanarak artışına dikkat çekiyor. Bu alan saldırganları cezbediyor.
CoinJournal’dan Rebecca Campbell bunu sessiz bir tehdit olarak tanımlasa da bazı işaretlere dikkat etmek önemli.
- Performans Düşüşü: Alışılmadık derecede yavaşlayan, aniden yavaşlayan ve çöken cihazlar.
- Aşırı ısınma: Sürekli madencilik için kullanılan cihazlar tam kapasitede uzun süre çalışır ve aşırı ısınır. Bu hem cihazın ömrünü kısaltır hem de yangın gibi tehlikelere kapı aralar.
- Yüksek CPU Kullanımı: CPU kullanımında beklenmedik bir artış, kripto korsanlığının yaygın bir işaretidir. Bu noktada görev yöneticisinden sürekli olarak CPU kullanım yoğunluğu uygulama bazlı izlenmelidir.
- Pil Tükenmesi: Madencilik görevleri önemli miktarda enerji gerektirdiğinden özellikle mobil cihazlarda hızlı şarj tüketimi güçlü bir belirtidir.
- Artan Fan Gürültüsü: Sistem aşırı ısınan bileşenleri soğutmaya çalışırken fanlar daha yüksek hızlarda çalışır.
Nasıl Korunabilirsiniz?
CoinJournal uzmanları bilindik antivirüs programlarının sorunu çözmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Bunların özellikle ücretli versiyonları güç tüketimi gibi metrikleri anlık izleyerek tehditleri ortadan kaldırabiliyor. Üstelik çoğu zararlı uygulama veri havuzunda tanımlandığı için bilindik zararlı yazılımlara karşı da direkt önleme yapabiliyorlar.
Reklam ve kripto madenciliklerini engelleyen uygulamalar var. Bu da girdiğiniz internet sitelerinin sizin bilgi işlem gücünüzle madencilik yapmasının önüne geçer. Wireshark tarzı uygulamalardan ağ paketlerini çözümleyip zaman zaman takip etmek de cihazınızdan dışarı bilgi, veri akışı olup olmadığını görmenizi sağlar.