Finansal ileti sağlayıcısı SWIFT 8 Mart’ta yayınladığı raporda blockchain teknolojisinin nostro hesaplarını olumlu yönde etkileyeceğine dair görüşlerini açıkladı. SWIFT blockchain’in yeterliliği ve uyumunu denemek için 34 banka ile birlikte bir süredir Proof of Concept (PoC) çalışmalarını sürdürüyordu.
Nostro hesabı bir bankanın başka bir bankadaki döviz hesabı anlamına geliyor. SWIFT Nisan 2017’de uluslar arası ödemeler için Hyperledger platformunu kullanacağını duyurmuştu. Birlikte çalışacağı bazı bankalar Avustralya ve Yeni Zelanda Banka Grubu, BNP Paribas ve BNY Mellon olarak belirlenmişti.
SWIFT testlerine Temmuz 2017’de 22 banka daha eklemişti. Bu bankalar arasında Commerzbank, Societe Generale ve JPMorgan Chase’de vardı.
SWIFT’in son PoC raporunda blockchain’in bankalar arası nasıl çalışabileceği incelendi. Ek olarak blockchain’in endüstri seviyesinde güvenlik ve veri koruma alanlarında yeterliliği ölçüldü ve diğer uygulamalarıyla birlikte kullanılarak hangi yönde fayda sağlayabileceği denendi. Daha sonra 34 banka SWIFT’e blockchain üzerinden geri bildirimlerde bulundu.
PoC sonuçları gösterdi ki blockchain nostro hesapları için bekleneni karşılayabilir. Aynı zamanda blockchain gerçek zamanlı işlemlerde, işlem durumu güncellemelerinde, hesap kontrolünde, gelecek hesap durumu görüntülemelerinde ve bekleyen girişlerin tanımlanmasında kullanılabilir.
SWIFT araştırma ve geliştirme sorumlusu Damien Vanderveken basına şu demeci verdi:
‘’PoC sonuçları müthişti. Blockchain ve Hyperledger açısından iyi ilerleme kaydettik.’’
SWIFT platformu sorumlusu Stephen Gilderdale blockchain’in SWIFT açısından stratejik öneme sahip olduğunun altını çizdi ve şöyle konuştu:
‘’Şimdiden yeni PoC’lar üzerine çalışmaya başladık. SWIFT müşterilerine daha iyi hizmet sunmak istiyoruz. Blockchain yapısı ve bağlayıcılığı güvenli bir platform yaratmak için oldukça avantajlı görünüyor.’’
Diğer yandan raporda blockchain’in dünya çapında çalışabilmesi için geliştirilmesi ve finansal yapıya uyum sağlaması gerektiği not düşüldü. Örnek olarak ise dünya çapında nostro kanallarının yaklaşık 10 bin olduğu, ancak testlerde sadece 528 kanal kullanıldığı öne sürüldü.