Yeni blockchain tabanlı IP sahiplik ağı Story Protocol, 7 Eylül’de Paris Hilton’un ve a16z olarak da bilinen Andreessen Horowitz gibi büyük isimlerin yatırımlarını içeren 54 milyon dolarlık bir finansman turunu kapattı. Story Protocol’un fonlama turu, yapay zeka tarafından üretilen sahte içerikler ve telif hakkı ihlalleriyle mücadele etmek için gelişen bir çözüm sunarken, eğlence endüstrisi ve diğer sektörlerde içerik denetimi ve güvencesini artırmayı amaçlıyor.
Platform Yapay Zeka İçeriklerini Hedef Alıyor
Platform yapay zeka (AI) tarafından üretilen sahte veriler karşısında içerik oluşturucuların içeriklerini denetlemelerine ve bunlardan para kazanmalarına yardımcı olmak için blockchain teknolojisini kullanıyor. Metin, görüntü ve ses dahil olmak üzere tüm içerik türleri için blockchain tabanlı bir IP sahipliği deposu olarak hizmet vermeyi planlıyor. Sanatçılar protokole kaydolurlarsa, çeşitli diğer kullanımlar için lisans haklarını satmak üzere bağlantılı hizmetleri kullanabilirler. Projenin diğer kurucu ortağı Seung-yoon Lee, bir ya da iki yıl içinde GenAI aracılığıyla remikslenmiş içerik seviyesinin çok daha yüksek olacağını tahmin ediyor:
“Üretken yapay zeka tarafından katalize edilen sosyal medya dünyamızda blockchain teknolojisi şeffaf kaynak takibi ve adil ilişkilendirme için mükemmel bir çözüm sunuyor.”
Şirketten bir sözcüye göre tur Andreessen Horowitz tarafından yönetildi ve şirkette öz sermaye ve Story Protocol tarafından ihraç edilirse dijital token satın alma hakkı da aldı. Story Protocol ayrıca Hashed, Endeavor, Samsung Next ve TPG Capital’in kurucusu David Bonderman’dan da destek aldı.
Lansman 2024’ün İlk Yarısında
Şirketin kurucu ortağı Jashon Zhao, fonların 2024’ün ilk yarısındaki lansman için ayrıldığını söyledi. Üretken yapay zekanın elindeki derin sahte ve telif hakkını ihlal eden içeriğe karşı savaş eğlence endüstrisi için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Universal Music Group (UMG), Spotify gibi yayın platformlarının telif hakkıyla korunan eserleri kötüye kullanan içerikleri kaldırma konusunda dikkatli olmaları için kampanya yürütüyor.
UMG’nin e-postasının yayılmasından kısa bir süre sonra Spotify, platform genelinde denetimlerini artıracağını ve telif hakkı kurallarını ihlal eden içerikleri aktif olarak kaldırmaya başlayacağını duyurdu. Son olarak, UMG ve Google’ın derin sahteciliklerin nasıl yönetileceği ve yapay zeka tarafından üretilen şarkılarda kullanılabilecek melodilerin ve vokal parçalarının en iyi şekilde nasıl lisanslanacağı konusunda görüşmeler yaptığı ortaya çıktı.