Japonya merkezli teknoloji devi şirket Sony dijital haklar ile ilgili verilerin depolanması sürecinde Blockchain teknolojisinden faydalanacağını duyurdu. Eskiden de benzer bağlamda girişimlere imza atan şirket Blockchain teknolojisinden faydalanmaya tüm hızıyla devam ediyor.
Geçtiğimiz perşembe günü Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisi tarafından yayınlanan bir patent başvurusunun detaylarına göre Sony hâlihazırda kullanılmakta olan dijital hakların yönetimine (DRM) ilişkin süreçlere yönelik sahip olduğu görüşlerini bildirdi. Buna göre Sony mevcut sistemin “yeterince güvenilir olmadığını ve bu sistemin adeta bir tür pamuk ipliğine bağlı olduğunu” belirtti. Sony’e göre dijital hakların güvenliğini sağlayan sunuculardan yalnızca bir tanesinin sorun yaşaması durumunda kullanıcılar bütün içeriklerini kaybedebiliyorlar.
Sony tarafından yapılan başvuruya göre bir blockchain ağının kullanıcıların kimlik verilerini etkili bir biçimde saklayabilecek potansiyele sahip olduğu ifade ediliyor.
Telif haklarına sahip oldukları materyalleri yalnızca içeriği satın alan kişilere sunabilme imkanı kullanıcılara DRM sistemleri sayesinde sağlanıyor. Tüm dünyada yaygın bir şekilde tanınan ve yoğun bir biçimde kullanılan teknoloji şirketi Sony bahsi geçen sisteme örnek olarak UltraViolet adındaki bir dijital hak koruyucusunu gösterdi.
Yukarıda söz edilen başvuru Sony ile Sony Pictures Entertainment şirketleri tarafından ortak olarak gerçekleştirildi ve başvuru dosyasında filmlerle ilgili dijital hakların korunması meselesine de atıfta bulunuldu.
Öte yandan Sony Blockchain teknolojisine dayandırılan ve dijital hakların yönetimine yönelik geliştirilen sistemin “çeşitli içerik türleri üzerinde ya da filmler, televizyon, video, müzik, ses, oyunlar, bilimsel veri, tıbbi veri” gibi konularda rahatlıkla kullanılabileceğinin altını çiziyor.
Bahsi geçen başvuruda şirket bu yeni teknolojinin çeşitli potansiyel uygulama alanlarının bulunduğundan bahsediyor. Her bir kullanıcıya ilişkin hakların özel bir blockchain üzerinde kodlanması bu alanlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Bu blockchain ağının başlangıç bloğunda kullanıcının kimlik verileri bulunacak. Satın alarak ya da indirerek belirli bir içeriğe erişme hakkına erişen kullanıcının dijital hakları doğrudan bu blockchain’e kaydedilecek.
Büyük teknoloji şirketi Sony’nin blockchain alanında pek çok girişiminin bulunduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Sony daha önce gerçekleştirdiği girişimlerinde kullanıcı verilerinin yetkilendirilmesine ve eğitim verilerinin yönetilmesine yardımcı olmayı hedeflemişti.
[ilgiliicerik icerik_id=”18091″]