Yatırımcıların en temkinli hareket etmesi gereken pazar kripto para piyasaları ve dört bir yanı tuzaklarla dolu. Volatilite, siber saldırılar hepsi bir yana dolandırıcılar da burada son derece aktif. Son büyük olaylardan biri Solana ekosisteminde yaşandı. 328 trilyon dolar kulağa fazlasıyla saçma geliyor peki olayın detayları neler?
Solana Meme Coin
Honeypot kulağa ağız sulandırıcı gelse de aslında ona bulaştığınızda en 2 milyon Scoville birimlik bir biber yemişe dönersiniz. Bu dolandırıcılık yönteminde transfer edemeyeceğiniz, satamayacağınız varlıkları satın alırsınız. Tuzağa düşen kurbanlar satın aldıkları varlıkları transfer edip satamadıkları için sürekli olarak fiyat yükselir, yükselir ve sonunda saçma sapan değerlere ulaşır.
1.000’den biraz fazla mağduru olduğu düşünülen Solana merkezli bir meme coin bunu yaptı. Bu kadar kurbanı bulduktan sonra sürekli artan fiyatla birlikte meme coinin piyasa değeri gayet saçma biçimde 328 trilyon dolara ulaştı.
Solana ekosisteminde token ihraç etmenin çok daha kolay oluşu, topluluğun oldukça büyük olması gibi nedenlerden bu tarz sorunlarla fazla karşılaşılıyor. Son raporlar ağda başlatılan tokenlerin kimi dönem en az yüzde 50’sinin dolandırıcılık olduğunu söylüyor.
Honeypot Memecoin
Bu meme coin 29 Nisan’da piyasaya sürüldü ve BONKKILLER adıyla başlatıldı. İsmi havalıydı ve meme alanında killer tokenleri popüler olduğundan henüz yeni olan bu tokene 1 koyup 100 alayım diyen çok fazla yatırımcı oldu. 1 koyup sıfır almaları ihtimalinin farkında olmadan yatırım yaptılar.
4,6 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşan altcoinin arzının yüzde 90’ı dolandırıcının adresinde bulunuyor. Ne yazık ki, memecoin satın alan yatırımcılar tokenleri transfer etmek istediklerinde dondurma yetkisinin açık olduğunu fark etti. Solana odaklı haber platformu SolanaFloor şunları yazdı;
“BONKKILLER bir dolandırıcılık ve honeypot token, token sahiplerinin hesaplarını dondurmak ve token satışlarını önlemek için geliştirici eyleminin ardından 100 trilyon $ Piyasa Değerini aştı”.
Zirve noktada 328 trilyon dolara ulaşan piyasa değer tabi ki gerçek değil. Worldometer’a göre 328 trilyon dolar, 100 trilyon dolar olan küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın tamamından 3,28 kat daha fazladır.