Solana Vakfı, hackathonların ve hızlandırıcı programın yönetimini Colosseum adlı çevrimiçi bir platforma devrederek geliştiricileri ve yeni girişimleri ekosistemine çekme çabalarını ikiye katlamaya hazırlandıklarını açıkladı. Kuruluş, Solana Vakfı için yılda iki ila üç kez çevrimiçi hackathon düzenleyecek ve hackathon kazananlarının Solana ekosistemine hızlı bir şekilde katılmaları için beş haftalık bir program olan Colosseum Accelerator’ı yürütecek.
Colosseum Adımına Dair Dikkat Çeken Adımlar
Bu adıma yönelik hızlandırıcı programına kabul edilen projeler ayrıca Colosseum’dan 250.000 dolarlık ön tohum yatırımı alacak. Solana Vakfı’nın eski büyüme müdürü olarak hackathon etkinliklerine öncülük eden Colosseum kurucu ortağı Matty Taylor, konuya ilişkin yaptığı açıklamada ekosistemin Solana’nın kuruluşundan bu yana teknoloji yığınını daha geliştirici dostu hale getirme konusunda önemli adımlar attığını söyledi:
“Başlangıçta öyle değildi ancak son iki yılda dokümantasyon miktarı, geliştirici araçları ve karmaşıklığın soyutlanması, Colosseum gibi 5-6 haftalık bir hackathon etkinliğinde bile Solana’da bir uygulamayı dağıtmayı çok daha kolay hale getirdi.”
Hızlandırıcı programına katılan ekipler ayrıca sürekli geliştirici desteği alacak ve mentorluk, eğitim içeriği ve Solana ekosisteminde yer alan bir müşteri tabanından yararlanacak. Colosseum hızlandırıcı programı, kurucuların daha fazla yatırım ve destek için girişim fonlarına sunum yapacakları bir demo günü ile sonuçlanacak.
Taylor, Colosseum ödül havuzunun hackathon etkinlikleri kazananları için yaklaşık 600.000 dolar olacağını doğruladı. Bu arada hızlandırıcı programına kabul edilen hackathon etkinliğinden kazanan kurucu ekipler 250.000 dolar daha tohum yatırımı alacak.
Solana’ya Geliştiricilerden Yoğun İlgi
Solana’nın hackathon etkinlikleri 2020’den bu yana düzenlenen sekiz programa 60.000’in üzerinde katılımcı çekti. Hackathon katılımcılarının 4.000 ürünü piyasaya sürdüğü ve 600 milyon doların üzerinde girişim fonu topladığı bildiriliyor. Solana ekosisteminin 2023 yılına kadar yaklaşık 2.500 ila 3.000 aylık geliştiriciyi koruduğunu tahmin ediliyor. Electric Capital’in verilerine göre Ethereum’un aylık toplam aktif geliştirici sayısının 1 Ekim 2023’te 5.769 olduğu tahmin edilmişti.
Taylor ayrıca vakıf tarafından vurgulanan rakamların GitHub’da takip edilen açık kaynak geliştiricileri olduğunu ve bunun ekosistemdeki tüm geliştiricilerin küçük bir yüzdesini kapsadığını açıkladı:
“Solana üzerinde çalışan çoğu geliştirici kapalı kaynak kodludur, örneğin kapalı kaynak kodlu bir ürün olan Phantom’daki tüm geliştiriciler gibi.”