Rus Federal Güvenlik Servisine (FSB) şifreleme anahtarlarını teslim etmek istemeyen Telegram, bu doğrultuda açtığı davayı kaybetti. Kripto para topluluğu için en önemli platformlardan Telegram, Rusya’nın milyonlarca kullanıcının özel bilgilerine erişmesinin önüne geçmek için yargıtaya başvuracak.
Dün dava sonucunun açıklanmasının ardından Telegram CEO’su Pavel Durov twitter’da şunları kaydetti:
“Kullanıcıların özel bilgilerini vermediğimiz takdirde bize uygulanacak engelleme tehditleri sonuç vermeyecek. Telegram özgürlük ve gizlilik için savaşmaya devam edecek.”
İşin aslı, şirketi zor günler bekliyor. Zira Telegram’ın ön satışı tüm hızıyla sürüyor. Telegram kullanıcıların gizliliğine saygı duyan, şifrelemeyle oluşturulmuş ve devletlerin yaptırımlarına karşı dik duran platformların başını çekiyor ve piyasada bu özelliğiyle büyük saygı görüyor. Ancak Rusya merkezli oluşu, Telegram’ı ülkenin güvenlik görevlilerine geniş yetkiler veren katı yasalara uymak zorunda bırakıyor.
Putin faktörü
Rusya’nın ısrarı Putin’in 2016’daki “güvenlik namına mesajlaşma uygulamalarının kodunu çözün” emrinden geliyor. Putin bu hamleyle teröristleri deşifre etmek istediklerini belirtiyor. Ancak on binlerce kullanıcının bilgileri arasından teröristlere erişme fikri oldukça naif bir plan. Başta Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere batılı devletler tıpkı Rusya gibi şifrelemeye savaş açmış durumda. Devletler şirketlerden şifreleme protokollerini zayıflatmasını istiyor. Şifreleme protokolleri zayıflayınca da hem hacker’lar hem devlet destekli saldırganlar karganın leşe konduğu gibi şirketlerin protokollerine dadanıyor.
FSB’nin gizlilik ‘savunması’
FSB mahkemede şifreleme anahtarlarını ele geçirerek kullanıcı gizliliğini ihlal etmeyeceğini savundu. FSB’nin dayanağı ise spesifik kullanıcılara ait bilgileri seçip çıkarmak için mahkeme emrinin gerekmesi. Telegram ekibinin buna cevabı gecikmedi:
“Bunu söylemekle şunu söylemenin hiçbir farklı yok: E-mailinin parolasını ele geçirdim, ancak mail adresini kontrol etmiyorum; yalnızca kontrol etme olanağına sahibim.”
21. yüzyılın başarı öykülerinden Telegram’ın kurucusu Pavel Durov aynı zamanda Rusya’nın en büyük sosyal ağı VK’nın da başındaki isim. Durov’un Telegram için düzenlediği ICO’da yatırım hedefi 1.7 milyar dolar ve bu değerin şimdiden yarısına ulaşıldı. Telegram’ın Rusya’daki davasının sonucunun şirketin ülkedeki kaderini belirleyeceği dillendiriliyor.