Dünyanın önemli varlıklarından olan petrol, 6 Mart Cuma günü 45 dolardan kuru kapatmıştı. Ancak hafta sonu yaşanan gelişmeler petrolün %30’luk bir değer kaybetmesine ve fiyatın 31 dolar seviyelerine gerilemesine sebep oldu. Bununla beraber bilindiği gibi kripto para piyasaları geleneksel piyasalar gibi Cuma günü kapanıp Pazartesi günü açılan piyasalar değil. Hafta sonunda da hareketliliğin devam ettiği kripto para piyasasında Bitcoin’in dün 9.000 doların altını görmesi ve bugün 8.000 doların altına inmesi ile piyasalarda adeta kara Pazartesi yaşanır oldu.
Petrolün Düşmesinin Sebebi
Petrolün düşmesinin temel sebebi, Suudi Arabistan’ın Rusya’ya karşı başlatmış olduğu ve “petrol savaşı” olarak nitelendirebileceğimiz durum. Suudi Arabistan dün, Rusya ile petrol konusunda anlaşamamaları üzerine petrolün fiyatını düşürme kararı aldı ve brent petrolün varil fiyatı 31 dolar seviyesine kadar geriledi.
Financial Times’ın bir haberine göre Suudi Arabistan daha az kar elde edecek de olsa Koronavirüs sebebiyle satışların etkilenmesini istemiyor ve bu sebeple fiyatları düşürüyor olabilir. Ayrıca Rusya’ya karşı da petrol fiyatının belirleyicisi konumunda yer almak isteyen Arap ülkesinin hamlesinin ardında bu sebep de yatıyor olabilir.
Bununla beraber Suudi Arabistan’ın bu petrol politikasına ne kadar devam edeceği de merak konusu. Çünkü konuyla ilgili henüz yapılan bir açıklama yok ve petrol yatırımcıları Koronovirüs tehlikesi devam ettikçe Suudi Arabistan’ın bahsi geçen petrol fiyatı politikasına devam etmesinden korkuyor.
Öte yandan tabii ki petrolü dışarıdan alan ülkeler için bu durum pozitif bir tablonun oluşmasını sağlıyor. Örneğin ülkemiz için petrol fiyatlarının düşmesiyle benzinde 1 TL’ye varan indirimler bekleniyor. Bununla birlikte ülkesinde petrol bulunan ve bu konuda dışarıya bağlı olmayan Rusya da Suudi Arabistan’ın bu hamlesinin ardından “mecburen” fiyatları düşürmek zorunda kalabilir. Kaldı ki yapılan son açıklamalara göre Rusya’nın da petrol fiyatları konusunda aynı şekilde tepki vereceği belirtiliyor.
Petrol fiyatlarında yaşanan bu restleşme durumunun küresel ekonomi üzerindeki etkilerini ise önümüzdeki günlerde daha net görebiliriz.
Bitcoin Neden Düşüyor?
Zaman zaman altın ve Bitcoin arasında fiyat korelasyonlarına rastlamış olsak da bu zamana kadar petrol fiyatı ile Bitcoin fiyatı arasında herhangi bir korelasyon olduğu görülmemişti. Petrolün fiyat hareketine altın nispeten hareketsiz kalarak tepki verse de Bitcoin’de %10 ve diğer kripto para birimlerinde %10’un üzerinde düşüşler yaşandı.
Ancak bu durumun tamamen petrol fiyatından kaynaklanmadığını ve PlusToken ponzi şemasının arkasındaki isimlerin ellerindeki BTC’leri satmaya karar vermesi ile “petrol savaşının” patlak vermesinin aynı döneme geldiğini hatırlatmak isterim.
Dolayısıyla özellikle bugün kripto para birimlerini sorgulayan isimlerin “Bitcoin riskli olduğunu kanıtladı, Bitcoin bir güvenli liman değil, Bitcoin yatırımcıları bir kez daha kaybetti” gibi söylemlerinin çok da yerinde olmadığını düşünüyorum. Öncelikle, Bitcoin’in henüz çok yeni olması sebebiyle volatil bir varlık olduğunu sürekli ifade ediyoruz. Dolayısıyla geleneksel piyasada yer alan isimlerle kripto para piyasasında yer alan isimlerin risk anlayışlarının farklı olduğunu rahatlıkla dile getirebilirim.
Bunun yanı sıra Bitcoin’in şimdiye kadar çoğunlukla altınla kıyaslandığı ve dolayısıyla “güvenli liman mı değil mi” tartışmalarının sıklıkla gündemde yer etmesi bir sır değil. Ancak belki de bakış açımızı değiştirmeli ve “güvenli liman” olgusunu sorgulamalıyız. Hatta belki “geleneksel güvenli liman” ve “yeni güvenli liman” ayrımı dahi yapılabilir…
Tüm bunların yanında, hayır Bitcoin ya da kripto para yatırımcıları kaybetmedi. Bundan 10 yıl öncesine bakarsak ve o zamandan beri kripto para ve Bitcoin yatırımı yapan bir kişinin getirisini incelersek çok büyük kazanç sağlamış olduğu rahatlıkla ifade edebiliriz. Piyasa volatil olduğu için anlık yaşanan düşüşler bir yatırımcının tamamen kaybettiği anlamına gelmez, tabii ki her zaman kazandığı anlamına da gelmez.
Dolayısıyla petrol, altın ve hisse senedi gibi varlıkları hükümetler, bu varlıklara hükmeden kişiler ve merkez bankaları etkilerken Bitcoin ve kripto paraları yine Bitcoin ve kripto para sahibi olan sizin benim tabiri caizse sırada kişiler etkiliyor. Dolayısıyla kripto paraların fiyatlarını yine kripto paralar belirliyor. Belki de “güvenli liman” olgusuna bir de bu açıdan bakmak gerekir…