Eski cumhurbaşkanlığı adayı ve Bitcoin destekçisi Andrew Yang, aynı zamanda devletin vatandaşlara her ay karşılıksız 1.000 dolar ödeme yapması anlamına gelen “evrensel temel gelir” savunucusu. Son zamanlarda bu fikrin koronavirüs salgını sebebiyle Amerika’da giderek yayıldığını görüyoruz.
Karşılıksız Para
Trump yönetimi sürekli mi geçici mi olacağı belli olmayan bir şekilde vatandaşlarına karşılıksız para dağıtmaya hazırlanıyor gibi görünüyor. Hedef ise açık: Vatandaşların bir an önce ekonomik darlıktan kurtulmasını sağlayın!
Hazine Bakanı Steven Mnuchin Salı günü Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:
Hemen Amerikalılara çekler göndermeyi düşünüyoruz. Sanırım yılda 1 milyon dolar kazanan kişilere çekler göndermemize gerek yok. Bu fikri bugün tartışacağız ve daha sonra detayları paylaşacağız.
Öte yandan hükümetin, muhtemelen virüsün yayılmasının neden olduğu ekonomik aksama süresi boyunca iki hafta içinde ödeme yapmayı planladığı bildiriliyor. Mnuchin ayrıca, İç Gelir Hizmetinin Amerikalılara 90 gün boyunca faiz veya ceza ödemeden 1 milyon dolara kadar ödeme yapmasına izin vereceğini açıkladı. Bu rakam şirketler nedeniyle IRS ödemelerinde 10 milyon dolara kadar çıkıyor.
Trump ise konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:
Bence vatandaşlara mümkün olan en kısa sürede para kazandıran bir şey yapacağız. Bu, bunu yapmanın doğru bir yolu olmayabilir, çünkü bazı insanların 1.000 dolar için kontrolden geçmesi gerekir. Ancak günün sonunda ne yapacağımız konusunda oldukça iyi bir fikrimiz olacak.
Muhtemel Sonuçlar
İhtiyacı olan insanlara yapılan yardımlara, işsizlik ödemelerine, hastalıklarda yapılan ödemelere kesinlikle karşı değilim. Ancak ekonomiyi ayakta tutmak için karşılıksız yere vatandaşa para dağıtmanın ileride çok ciddi sonuçları olabilir.
Amerika öncelikle ekonomik krizin üstesinden gelmek ve likidite sorununu çözmek için faiz indirimleri ve para basma politikası uyguladı. Bu durumda paranın değerinin düşeceğinden ve insanların hükümete güveninin sarsılacağından defalarca bahsettik. Ancak “bedava sirke baldan tatlıdır” mantığıyla dağıtılan bu paraların hiçbir karşılığı olmayacağını düşünmüyorum.
Bunun yanında Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin de kötüye giden Amerikan ekonomisi üzerinde etkisi olup olmayacağı sürekli tartışılan başka bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki Donald Trump ya da Steven Mnuchin gibi isimler tarafından bu konuyla ilgili açıklamalar gelmiyor. Ancak ekonomistlerin ve analistlerin bunları sıklıkla tartıştığını görüyoruz. Kripto Dünyasının Önemli İsimlerine Göre COVID-19 Ciddiye Alınmıyor olabilir mi? Bu yazıya göz atabilirsiniz.
Öte yandan Mnuchin, Mart ayında yaptığı bir açıklamada açık açık olmasa da kripto paralara karşı çok sert duruşun az da yumuşadığı sinyallerini vermiş ve “ABD, finansal sistemin verimliliğini artırabilecek yeni teknolojiler de dahil olmak üzere yeniliği uygulama sorumluluğunu memnuniyetle karşılıyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Bizimkiler ölse böyle yapmazlar.
Bizim yönetimde evden çıkmayın diyor ama cebinizde para varmı demiyor. Bak adamlara vatandaşına para dağıtıyor. Türkiyede asgari ücretle çalışanına işsizler için para basmayı düşünmeli
Ekonomik sıkıntılari çözecek Bu proje 2005 yılından beri vatandaşlık maaşı adı prof Dr Haydar Baş in milli ekonomi modeli nde var. Bu modeli Rusya Çin ve BRİCS ülkeleri uyguluyor. Darısı Türkiye ye
Bence çok yanlış insanları tembelliğe iter kamuda çalışma sürelerini bölüp gelirlerinde paylaştırma fikri daha iyiolabilir merhum Ecevit döneminde ortaya atılmıştı ama maalesef hayata geçirilemedi