OpenAI, federal bir yargıçtan The New York Times’ın kendisine karşı açtığı telif hakkı davasının bazı bölümlerini reddetmesini istedi ve gazetenin ChatGPT’yi hacklemesi için birine para ödediğini ve diğer yapay zeka sistemlerinin dava için 100 yanıltıcı kanıt ürettiğini savundu. 26 Şubat günü Manhattan federal mahkemesine yaptığı başvuruda OpenAI ekibi, Times’ın OpenAI ürünlerine yönelik kullanım koşullarını ihlal eden aldatıcı yönlendirmeler yoluyla içeriklerini yeniden üretmesine neden olduğunu belirtti.
OpenAI Ekibinden Dikkat Çeken Adım
OpenAI, Times’ın sistemlerini manipüle etmek için kullandığını iddia ettiği kişiyi tanımlamadı ve gazetenin anti-hack yasalarını ihlal ettiği suçlamalarından kaçındı. OpenAI, konuya ilişkin başvurusunda şu ifadelere yer verdi:
“Times’ın şikayetindeki iddialar, sözde titiz gazetecilik standartlarını karşılamıyor. Bu davada ortaya çıkacak olan gerçek, Times’ın OpenAI’nın ürünlerini hacklemesi için birine para ödediğidir.”
Gazetenin avukatı Ian Crosby’ye göre OpenAI ekibinin hackleme iddiası, Times’ın telif hakkıyla korunan çalışmalarının çalındığı ve çoğaltıldığı iddiasına kanıt bulmak için OpenAI’nın ürünlerini kullanma çabasından ibaret. Aralık 2023’te The Times; OpenAI ve önde gelen finansal destekçisi Microsoft’a karşı bir dava açtı. Dava, kullanıcılara bilgi sağlayan sohbet robotlarını eğitmek için milyonlarca Times makalesinin izinsiz kullanıldığını iddia ediyor.
Dava, New York Times’ın özgün gazeteciliğini savunmak için hem Birleşik Devletler Anayasası’ndan hem de Telif Hakkı Yasası’ndan yararlandı. Ayrıca Microsoft’un Bing yapay zekasına işaret ederek, içeriğinden kelimesi kelimesine alıntılar oluşturduğunu iddia etti.
Yapay Zeka Alanında Neler Oluyor?
Times, yapay zeka eğitiminde içeriklerini kötüye kullandıkları iddiasıyla teknoloji firmalarına dava açan pek çok telif hakkı sahibi arasında yer alıyor. Yazarlar, görsel sanatçılar ve müzik yayıncıları gibi diğer gruplar da benzer davalar açtı. OpenAI daha önce gelişmiş yapay zeka modellerinin telif hakkı olan eserleri kullanmadan eğitilmesinin imkansız olduğunu iddia etmişti.
Birleşik Krallık Lordlar Kamarası’na yapılan bir başvuruda OpenAI, telif haklarının çok çeşitli insan ifadelerini kapsaması nedeniyle önde gelen yapay zeka modellerinin telif hakkıyla korunan materyaller kullanılmadan eğitilmesinin mümkün olmayacağını belirtti. Teknoloji firmaları, yapay zeka sistemlerinin telif hakkıyla korunan materyalleri adil bir şekilde kullandığını savunuyor ve bu davaların potansiyel multitrilyon dolarlık endüstrinin büyümesini tehdit ettiğini vurguluyor.