Kripto para yatırımcıları için bu ayın en önemli verilerinden biri PCE rakamlarıydı ve dakikalar önce açıklandı. Fed’in izlediği enflasyon göstergesi olduğundan faiz indirim ve sıkı para politikasının tersine çevrilmesi hususunda önemli bir yer tutuyor. BTC önemli ölçüde düşmüş olsa da verilerin etkisiyle 81.500 dolara yeni bir deneme yaptı. Peki PCE verisinin detayları neler?
ABD Kişisel Tüketim Harcamaları
ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun bugün yayınladığı verilere göre Ocak ayında kişisel gelir 221,9 milyar dolar arttı. Aylıktaki artış %0,9 oranında. Harcanabilir gelir (DPI, kişisel gelir eksi kişisel cari vergiler) 194,3 milyar dolar yani 0,9% oranında arttı. Kişisel tüketim harcamalarıysa 30,7 milyar dolar (0,2%) azaldı.
Kişisel harcamalar (PCE, kişisel faiz ödemeleri ve kişisel cari transfer ödemelerinin toplamı) Ocak ayında 52,7 milyar dolar azaldı. Kişisel tasarruf Ocak ayında 1,01 trilyon dolardı ve kişisel tasarruf oranı (kullanılabilir kişisel gelirin yüzdesi olarak kişisel tasarruf) %4,6 idi.
Yukarıdaki grafikte gördüğünüz üzere harcanabilir gelir (mavi) Ocak 2025’te önemli ölçüde arttı. Ekim ve Aralık verilerinde de artış dikkat çekiyordu. Ocak DPI artışı son 6 ayın zirvesinde ve bunun sebebi yıl sonu maaş zamları, vergi indirimleri gibi gerekçelerden beslendiğinden pek anormal değil.
Kişisel harcamalar (turuncu) Aralık ayında önemli ölçüde artmıştı bunun da temel gerekçesi noel dönemi olması. Ocak 2025’te ise kişisel harcamalarda sert düşüş görüyoruz bu da tüketicilerin tasarrufa ağırlık verdiğini gösteriyor.
Siyah çizgi ise kişisel tasarruf oranıdır. Bu Aralık ayında harcamaların artmasıyla düşse de Ocak ayında önemli ölçüde arttı. Tüketicilerin ekonomik belirsizlik nedeniyle harcamalarda daha temkinli hale gelmesi ve tasarrufu artırması son tüketici güveni verileriyle birleştiğinde Fed’e aslında uyarı niteliğinde.
Eğer mevcut eğilim devam ederse perakende sektörü ve ekonomik büyüme üzerinde daraltıcı etkilerin kuvvetlendiğini görebiliriz. Fed’in ekonomiyi boğmamak için şahin duruşu gevşetmesi ve çok geçmeden Trump’ın gümrük tarifeleriyle ilgili kabul edilemez koşulları dayatarak kendi lehine orta noktada buluşma çabasını noktalaması gerekir.
“Kişisel cari transfer gelirlerindeki artış, Sosyal Güvenlik İdaresi verilerine göre Ocak ayındaki geçim maliyeti ayarlamasını yansıtan sosyal güvenlik yardımlarından kaynaklandı. Tazminat artışına, Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) Güncel İstihdam İstatistikleri (CES) verilerine göre özel ücretler ve maaşlar öncülük etti. Hizmet üreten endüstrilerdeki ücretler ve maaşlar 38,0 milyar dolar arttı. Mal üreten endüstrilerdeki ücretler ve maaşlar 1,9 milyar dolar arttı. Halka açık şirketlerin verilerine göre, varlıklardan elde edilen kişisel gelir gelirleri içerisinde artışa kişisel temettü gelirleri öncülük etti.” – Raporun Detayları
Tüketici Harcamalarında Düşüş
Ocak ayında cari dolar bazında PCE’de gerçekleşene 30,7 milyar dolarlık düşüş dikkat çekici. Mal harcamalarında ise 76,7 milyar dolarlık düşüş var.
Yukarıdaki grafikte mal harcamaları turuncu ve hizmet harcamaları gri ile tanımlanmış durumda. En büyük harcama düşüşü motorlu taşıtlar ve parçalarında. Araç alımlarındaki azalma dikkat çekici ve yüksek faiz ile birlikte artan fiyatlar buradaki talebi epey daraltmış görünüyor. Üstüne yüzde 25 otomobil vergileri gelirse bu tablo daha da kötüleşebilir.
Ekonomik belirsizliğe dikkat çeken diğer detay lüks harcamalarındaki 14,9 milyar dolarlık düşüş. Daha kötüsü günlük tüketim ürünlerinde (kıyafet vesaire) harcamalar (dayanıksız mallar) 10,4 milyar dolar düşüş var.
Harcama artışı hizmetlerde arttı demiştik. Burada konut ve kamu hizmetleri listenin başında. Kira ve fatura harcamalarındaki artış dikkat çekici ve 29 milyar dolarlık büyüme var. Petrol fiyatlarındaki artışla birlikte benzin ve enerji ürünlerinde de 11,6 milyar dolarlık artış görülüyor.
ABD vatandaşları lüks harcamaları azaltıyor ve temel hizmetlere daha fazla ödeme yapıyor. Enflasyon ve ekonomik belirsizlik harcama detaylarında da bize tasarrufa ağırlık verildiğini gösteriyor.