Ne demiştik? Non Fungible Token, aynısından bir daha üretilmesi mümkün olmayan ve bölünemeyen token anlamına gelir. Zaten buradaki Non Fungible kelimesine dikkat çekecek olursam, anlam olarak “değiştirilemez” anlamında kullanılır. Fungible kavramı ise işin kripto para kısmında devreye girer. Yani kelime anlamı olarak Non Fungible kelimesinde olumsuz olan Non’ı atarsak geriye Fungible kalır ve oda değiştirilebilir anlamında kullanılır. O yüzden Fungible(değiştirilebilir) olan Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların aksine, NFT’ler benzersiz(Non-Fungible) dijital varlıklardır.
NFT’lerin Kripto Paradan Farkı Nedir?
Bir örnekle açıklamam gerekirse; Bitcoin’i veya Ethereum’u parçalara bölerek satın alabilir ve aynı kripto parayı kendi biriminde takas edebiliriz. Yani 100 Bitcoin aldığınızı düşünün, bunu 50’e 50 veya 20’e 80 şeklinde bölüp başka cüzdanlara yollayabilirsiniz ya da çekebilirsiniz. Zaten mevcut alım satımlarımızda bunları yapıyoruz. Ancak özel bir dijital varlık olan NFT’nin bir benzeri olmadığı için başka bir token ile takas edemeyiz veya o NFT’i bölemeyiz.
Sonuç olarak NFT’nin kripto paralardan farkı eşi benzeri olmayan dijital varlıklar olmasıdır.
NFT’lerde Mint Etmek Ne Demektir?
Çoğumuzun bildiği ve duyduğu bir kelime olan Mint kavramı nedir (?) ve mint işlemi nasıl gerçekleştirilir (?) sizler için cevaplandırmaya çalışacağım. O halde mint nedir diye kendi kendimize sorduğumuzda; Mint, çıkacak olan NFT koleksiyonunun takipçileri tarafından belirlenen tarihler arasında satın alınma işleminin gerçekleştirilmesidir. Mint işlemi genelde projelerin kendi siteleri üzerinden düzenlemiş olduğu akıllı kontratlar tarafından gerçekleştirilir. Yani projenin sitesine girersiniz, sıcak cüzdan dediğimiz (metamask vb.) cüzdanı bağlarsınız ve karşınıza çıkan Mint tuşuna basıp, o projeden ne kadar satın alma hakkınız varsa (1-2 veya daha fazla) miktarı girip, cüzdanınızdan onayı verdikten sonra mint işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Satın aldığınız NFT böylelikle NFT pazarınıza gelmiş olur. Bu işlemler ise; pre sale ve public sale olarak ikiye ayrılır. Mint etme konusunda daha fazla bilgi için linke tıklayabilirsiniz.
Bir sonraki kısa kısa NFT serisinde görüşmek üzere.