Globant kurumsal yazılım geliştiricisinin yaptığı araştırmaya göre Metaverse ile ilgilenen oyuncuların %34‘ü bu evrende kripto paralar ile işlem yapmak isterken, %16‘sı ise geçmişte NFT satın alma yolundan geçtiğini gösteriyor. Yani bir nevi Metaverse evreninde var olan şeyleri desteklemeye başladıklarını görüyoruz.
Bunun için bir anket yapılıyor ve Metaverse girişiminin oyun üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanmayanlardan daha fazla kişi, oyuncuların üçte birinin Metaverse’de kripto kullanmaya ilgi duyduğunu ortaya koydu. Anket, kurumsal yazılım geliştiricisi Globant tarafından Çarşamba günü yayınlanıp YouGov tarafından gerçekleştirildi. Geçen ay 1000 yetişkin PC, konsol ve mobil oyuncuyla yapılan ankete göre katılanların %34’ü Metaverse’de kripto işlemleri yürütmekle ilgilendiğini belirtti.
Metaverse’deki kazan-kazan (P2E) kavramı da oyuncular tarafından nispeten iyi karşılanmaktadır. Bu ankete yanıt verenlerin %40‘ı oyunun hem ‘oynama’ hem de ‘kazanma’ yönlerinin bir karışımını sürdürmekle ilgilendiklerini belirtmektedir. Ayrıca %11’i daha çok kazanmakla ilgilendiğini belirtirken, %49’u sadece oynamakla ilgilendiğini belirtti. Ankete katılanların yarısından fazlası (%53) ayrıca, bu evrene verdiği emeklerinden dijital para kazanabilselerdi sanal oyun dünyalarında mutlu bir şekilde çalışacaklarını belirttiler.
NFT’ler açısından olayı değerlendirdiklerinde, oyuncuların %16’sı geçmişte en az bir tane NFT satın aldıklarını belirtti. Ancak, oyunla ilgili NFT’ler olup olmadığı belli değildi.
Oyuncuların yarısından fazlası (%52), Metaverse’ün video oyun endüstrisini değiştireceğine inanıyor ve %41’lik bir çoğunluk Metaverse’ün endüstri üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyor. Bununla birlikte, katılımcıların %40’ının blockchain teknolojisini Metaverse ile ilişkilendirmesine rağmen bununla ilgili en tanınmış Metaverse markalarının listesini yaptı.
En çok tanınanları %73 ile Meta, ardından %27 ile Fortnite yaratıcıları Epic Games, %21 ile Roblox, %15 ile Ethereum tabanlı The Sandbox ve %10 ile Pokemon Go geliştiricileri Niantic.
Sonuç olarak oyun sektöründe iş yapan geliştiriciler veya genel olarak oyuncular, Metaverse evreninin yeni bir şey olmadığını savunuyorlar. Yukarıda verdiğimiz oyun örnekleri ile beraber bunun zaten var olduğunu söylüyorlar. Ne kadar bu ve bunun benzeri savunmalar yapsalar da ya diğer yandan Metaverse kelimesini benimsemek istemeselerde diğer yandan da bu oluşumun içine entegre olmaya başladıkları da durumun kabullenilmeye başladığını gösterir nitelikle… Tabi yeni geliştirmeler ile birlikte…