Terra (LUNA), dün Terra blockchainini durdurma kararı almıştı. Terra ekibi, tüm blok işlemlerini durdururken bunun, şiddetli LUNA enflasyonu ve önemli ölçüde azaltılmış saldırının maliyeti kaynaklı olduğunu söylemişti. Bu süreçte ekip, saldırıların tamamını önlemek adına ağı durdurarak önlem aldı. Ancak bugün ekip, ağın tekrar aktif olduğunu müjdeliyor.
Ağ Tekrar Devrede!
Terra ekibi yaptığı açıklamada, blockchainin blok üretimine yeniden başladığını belirtiyor. Bununla beraber ekip, doğrulayıcıların zincir içi takaslarının devre dışı kaldığını ve IBC kanallarının artık kapalı olduğunu da söylüyor. Buna ek olarak ekip, bETH gibi zincir dışı varlıkların kendi yerel zincirlerine bağlı olacağını bildiriyor. Açıklamada ayrıca solucan deliği köprüsünün kullanım dışı olduğunu söyleyen ekip, daha sonra bir güncelleme ile artık solucan deliği köprüsünün de aktif olduğunu belirtiyor.
Yaşananlar LUNA ve UST için trajik olarak ilerliyor. Değerinin %99’undan fazlasını kaybeden LUNA, bu saldırı sonrası güçlü kalamıyor. Bu süreçte Terra’nın kar gütmeyen vakfı ilk olarak piyasaya Bitcoin (BTC) borç vermekte çözümü bulmuştu. Ancak Terra’nın CEO’su Do Kwon, bu planı iptal ederek çözümün fazla basılan LUNA’ları stake etmekte ve öbür yandan da bu tokenları yakarak UST arzını artırmakta olduğunu savunuyordu.
Bu Neleri Getirebilir?
Ancak yaşanan gelişmeler gösteriyor ki, LUNA yakımı yapılmadığı için dolar sabitini yitiren UST’nin toparlanması sağlanamadı. Ve bu da LUNA’nın fiyat olarak diplere gitmesine sebebiyet verdi. Böylece kripto borsaları, halihazırda basımı artan ancak bu miktarı artan tokenların borsalarda olmayışına dikkat çekmeye başladı. Binance ve CryptoCom, sayısı artan ancak dolaşımda olmayan LUNA’nın elbette ki risk oluşturduğunu savunarak LUNA işlemlerini askıya alma kararını almıştı.
Öte yandan Terra, tekrar ağını aktif ederek aslında LUNA yatırımcılarına umut aşılıyor. Henüz LUNA yakımları gerçekleşip UST sabiti tekrardan sağlanmasa da belki de bu hamle ile plan tekrardan başlayabilir. UST’nin sabitini geri kazanması bu noktada önem taşıyor. Çünkü algoritmik olarak UST’ye bağlı olan LUNA’nın geleceğini aslında bu belirliyor.