Kripto para piyasaları için dönüm noktası olan spot Bitcoin ETF’ler uzun vadede fiyata ciddi katkılar sağlayacak. Bunu neredeyse bütün uzmanlar kabul ediyor ve arz kıtlığını tetikleyerek fiyatları yukarı iteceğini söylüyorlar. Peki kısa vadeli zayıflığın sebebi ne? Yatırımcıları önümüzdeki dönemde neler bekliyor? Günceli nasıl yorumlamalıyız?
Durum Tespiti Başladı
Bitwise CIO’sunun dediği gibi “insanlar spot Bitcoin ETF’leri kısa vade için fazla abarttı” ancak şunu da söylüyor “uzun vadedeki etkilerini ise yeterince önemsemiyorlar” tam olarak durum bu. Kısa vadeli iyimserliği boşa çıkarmayan yüz milyonlarca dolarlık net girişe rağmen Bitcoin fiyatı ETF onayıyla devasa büyüme yaşamadı. Fakat bu durum uzun vadede bunun olmayacağı anlamına gelmiyor.
Zayıflık olarak ifade edebileceğimiz mevcut durumun bir sebebi de LPL Financial Holdings gibi şirketlerin durum tespitine yeni başlaması. Bloomberg’in 3 Şubat tarihli bir haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük bağımsız broker-bayilerinden biri olan LPL Financial Holdings gibi şirketler spot Bitcoin ETF’leri incelemeye başladı.
1,4 trilyon dolarlık varlığı denetleyen 19.000 bağımsız finansal danışman bu alanı müşterilerine tavsiye edip etmeme noktasında karar verme aşamasında. LPL Financial varlık yönetimi çözümleri başkan yardımcısı Rob Pettman, “Sadece piyasalarda nasıl çalıştıklarını görmek istiyoruz” dedi.
Kripto Paraların Geleceği
Spot Bitcoin ETF onayları gelse de danışmaların bunları müşterilerine küresel ölçekte sunmaya başlaması ve ETF’lere yatırımcı çekmesi o kadar kolay olmayacak. Henüz ETF ihraççısı şirketlerin ulaşabildiği az sayıda müşterinin farkına vardığı spot Bitcoin ETF’ler ciddi sayıda yatırımcı potansiyeline sahip.
LPL Financial, Bitcoin ETF‘lerine ilişkin durum tespitini üç ay içinde tamamlamayı planlıyor. Değerlendirilen kilit noktalardan biri, ETF’lerin kötü performans göstermeleri ve önemli miktarda varlık biriktirememeleri halinde kapatılmaları olasılığıdır. Henüz yatırım tavsiyesi, müşterilere bu ürünün sunulup sunulmaması konusunda karar verilmese de bu son aşama ve eğer durum tespiti pozitif sonuçlanırsa trilyon dolarlık varlığa sahip yatırımcılar bu alana gelebilir.
İlk üç aylık performans küresel ölçekte yatırım danışmanlarının odağında olacağından BlackRock, Fidelity gibi devlerin istikrarlı biçimde yatırımcı girişinin devamı için çabaladığını görmemiz şaşırtıcı olmayacak. Bu da kripto paraların kısa vadede de büyük kayıplar yaşamayabileceğini gösteriyor.
Pettman şunları söyledi;
“Bu, yatırımcı ve finansal danışman için çok olumsuz bir deneyim olabilir. Ayrıca bizim gibi bir firma için operasyonel olarak bunu kolaylaştırmaya yardımcı olmak inanılmaz derecede maliyetlidir. ETF’lerin zaman içinde dayanıklı olduklarından, iyi bir yatırım tezi olduğundan emin olmak önemlidir. Nihayetinde bunları değerlendirirken normalde geldiğimiz pozisyon budur.”
Bloomberg’in ETF analisti James Seyffart da şunları söylemişti;
“Büyük kurumların birçoğu brokerlerin ya da danışmanların çalıştığı bu platformlar, istedikleri her şeyi satın alamazlar. Onaylanmış bir liste ve onaylanmamış bir liste gibi bir şey var. İlk ya da iki yıl içinde 100 milyar doların üzerine çıkacağımızı sanmıyorum. Bir perspektiften bakmak gerekirse, altın ETF’lerinin ABD’de toplamda yaklaşık 100 milyar doları var.”